Jumătate din populația lumii trăiește pe 1% din suprafața Pământului

0

O hartă realizată de Max Galka, un antreprenor american pasionat de vizualizare de date, arată că jumătate din locuitorii lumii se înghesuiesc pe doar 1% din suprafața Pământului (porțiunea cu galben a hărții), cealaltă jumătate a populației globale fiind răsfirată pe restul de 99% (porțiunea cu negru). Harta are la bază un model folosit de NASA care măsoară populația globală pe fiecare porțiune de 9 mile pătrate (23 de kilometri pătrați). Dintr-un număr total de 28 de milioane de celule, cele cu o populație de peste 8.000 de oameni sunt colorate cu galben. Fiecare celulă galbenă are o densitate a populației de circa 350 de oameni pe kilometru pătrat.

Asia de Sud și Asia de Est găzduiesc cele mai multe celule galbene, mai exact circa 46% din populația lumii, ceea ce nu este surprinzător în condițiile în care China și India sunt cele mai populate țări de planetă. Grosul celulelor galbene este concentrat în India, Bangladesh și China (foto sus). Regiunea Chengdu/Chengking, cea mai mare porțiune cu galben din centrul Chinei, are aproape aceeași suprafață ca statul New York (circa 800 de kilometri pătrați), însă găzduiește peste 100 de milioane de locuitori, spre deosebire de 8,5 milioane cât are statul american. Insula Java din Indonezia (foto jos), care are și ea cam aceeași suprafață ca New York-ul, are 140 de milioane de locuitori, ceea ce o face cea mai populată insulă din lume.

Deși nu are nici de departe densitatea Asiei, Europa (foto jos) duce și ea lipsă de spațiu liber. Spre deosebire de centrele intens populate din Asia, regiunile dense ale Europei sunt distribuite surprinzător de uniform de-a lungul continentului.

Africa de Nord (foto jos) este învăluită complet în negru, cu excepția capitalei Egiptului, Cairo, care conține celula galbenă cu cea mai mare populație din lume – 1 milion de oameni pe 23 de kilometri pătrați.

Potrivit estimărilor, populația globală ar urma să atingă 11 miliarde de locuitori până în 2100. Deși cifra este uriașă, harta arată că Pământul are suficient spațiu pentru a găzdui un asemenea efectiv de oameni. Dacă suprapopularea ar urma să fie o problemă în zonele cu populații dense din Asia, marea majoritate a suprafeței Pământului este foarte puțin locuită. În Africa, unde se așteaptă să fie înregistrată cea mai mare parte din creșterea populației globale, există spațiu liber din abundență. Până în 2100, populațiile din Asia, din Europa și din Americi vor stagna sau vor fi în scădere.

Surse: Metrocosm, City Lab


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger