Aproximativ jumătate din toată mâncarea produsă în lume, adică două miliarde tone, ajunge la groapa de gunoi în fiecare an, arată un raport al Institution of Mechanical Engineers din Marea Britanie.
Motivele pentru această risipă ar fi strictețea datei de expirare, strategia de a vinde un produs și de a oferi unul gratis, cererea pentru produse arătoase din Occident, practicile agricole proaste, infrastructura inadecvată și modalitățile necorespunzătoare de stocare.
Raportul Global Food; Waste Not, Want Not, pe care îl puteți consulta integral aici, arată că între 30% și 50% sau între 1,2 și 2 miliarde de tone de hrană produsă în lume nu ajung în farfurie. De asemenea, 550 de miliarde de metri cubi de apă la nivel global sunt risipiți pe creșterea unor plante care nu ajung la consumator. Dietele carnivore pun și mai multă presiune pe resurse, întrucât este nevoie de o cantitate de apă de 20-50 de ori mai mare pentru a produce un kilogram de carne decât de pentru aceeași cantitate de legume.
Cererea de apă pentru producția de hrană ar putea crește la 10-13 trilioane de metri cubi până în 2050. Acest nivel este de 2,5 – 3,5 mai mare decât consumul total de apă la nivel global de astăzi și ar putea duce la crize și mai grave decât cele de azi, arată raportul, care subliniază că există potențial de producere cu 60-100% mai multă mâncare, eliminând risipa.
Studiul apare în contextul în care ONU a anunțat predicții potrivit cărora vor fi 3 miliarde de oameni în plus de hrănit până la sfârșitul secolului, ceea ce va pune și mai multă presiune pe resurse: apă, pământ, energie.
Un comentariu
Pingback: Évi 2 milliárd tonna élelem kerül szemétre » Think Outside The Box