Julian Assange caută azil în Ambasada Ecuadorului din Londra

1

Julian Assange a căutat “azil politic şi refugiu diplomatic”, după cum spune într-o declaraţie, în ambasada Ecuadorului din Londra, la câteva zile după ce curtea supremă i-a respins ultimul apel împotriva extrădării în Suedia, unde urmează să fie anchetat pentru presupuse acuzaţii de viol şi agresiune sexuală. Fondatorul Wikileaks mai spune că a fost abandonat de propriul guvern din Australia.

Assange spune că extrădarea sa în Suedia, unde două tinere l-au acuzat de delicte sexuale pe care le neagă, ar putea avea ca rezultat o extrădare ulterioară în SUA pentru posibile acuzaţii de spionaj şi riscul pedepsei cu moartea. În mai 2011, guvernul american a deschis o investigaţie asupra sutelor de mii de telegrame secrete ale ambasadelor SUA care au ajuns în posesia Wikileaks, urmând apoi să decidă dacă să-l dea în judecată pe Assange. Până acum, Statele Unite nu au lansat nici o cerere de extrădare pe numele lui.

Wikileaks a anunţat pe site că guvernul Australiei a emis o declaraţie în care a refuzat să-l protejeze pe Julian Assange sau să facă solicitări în numele său. Activistul australian a primit termen până pe 28 iunie să lanseze un apel împotriva deciziei curţii supreme din Marea Britanie la curtea pentru drepturile omului din Strasbourg. Unii comentatori se îndoiesc însă că ar avea vreo şansă. Până atunci, ambasada Ecuadorului a spus că îi va oferi rezidenţă şi protecţi diplomatică fără a impune condiţii până când va fi evaluată cererea sa de azil.

Unii activişti văd ironică această mişcare a Ecuadorului, al cărui sistem de justiţie şi abordare a libertăţii de exprimare au fost puse sub semnul întrebării de organizaţii precum Reporteri fără Frontiere, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor şi Amnesty International. Aflaţi mai multe pe The Guardian.

Foto: Flickr/robertxcadena


Un comentariu

  1. Pingback: Ecuadorul nu a luat încă o decizie privind azilul cerut de Julian Assange, fondatorul WikiLeaks | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger