Judecătorii flămînzi sunt mai duri

0

Legal-realismul e un set de teorii apărute la începutul secolului trecut care se bazează pe ideea de bun-simţ că judecătorii şi juraţii sunt şi ei oameni şi sunt influenţaţi în deciziile lor de tot ce e omenesc. Cercetătorii din acest domeniu ajung uneori la concluzii neliniştitoare, precum aceea că inculpaţii care poartă ochelari sunt iertaţi mai uşor. Ultimul studiu de acest gen confirmă o banalitate străveche, cu implicaţii importante.

Shai Denzeger de la Universitatea Ben Gurion din Negev a analizat 1112 audieri făcute în închisorile din Israel în scopul deciderii eliberării înainte de termen a unor prizonieri. Cercetătorul a descoperit, în cele 10 luni de observaţii, că într-o zi de audieri, în primele ore ale dimineţii, 65% dintre prizonieri erau eliberaţi. Treptat, numărul acestora scădea, ajungînd aproape de zero la un moment dat, pînă după pauza de masă, cînd numărul norocoşilor creştea din nou la 65%, ca apoi să scadă.
Modelul s-a repetat cu precizie, iar selecţia cazurilor s-a făcut întîmplător. Judecătorii erau profesionişti cu zeci de ani de experienţă, dar au recunoscut că nu observaseră acest tipar de comportament.
Se confirmă astfel vechea înţelepciune a mamelor care le comunică taţilor abia după cină că odraslele lor au luat o notă mică. Totodată, astfel de observaţii, ca toate celelalte ale legal-realismului, impun sporirea atenţiei, nu numai în domeniul juridic, asupra condiţiilor în care se iau deciziile importante.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger