Jualian Assange şi-a lansat candidatura pentru senatul Australiei

0

La 25 iulie, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks care a stat în azil în ambasada Ecuadorului din Londra mai bine de un an, a anunţat oficial lansarea Partidului Wikileaks, al cărui proces de înregistrare a început în decembrie 2012, scrie arstechnica. Assange va candida pentru senat în Australia, tara sa natală, sperând să reprezinte statul Victoria.

 

 

Nu se ştie însă dacă Assange va putea părăsi Londra pentru a-şi prelua postul în cazul în care va fi ales. Într-o videoconferinţă din capitala Angliei, fondatorul Wikileaks a spus că această nedumerire este una “extrem” de interesantă, însă speră că situaţia va fi clarificată înainte de iulie 2014, când ar urma să-şi depună jurământul. “Sper ca situaţia din SUA şi Marea Britanie să se rezolve până atunci”, a spus Assange, “dar dacă nu se va întâmpla, senatul poate acorda o perioadă de graţie de câteva luni pentru ca alt candidat din Partidul Piraţilor să-mi ia locul”.

Assange trăieşte în azil în Ambasada Ecuadorului din Londra de mai bine de un an pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este aşteptat pentru acuzaţii de hărţuire sexuală. Australianul de 42 de ani este un hacker care şi-a câştigat popularitatea ca un soi de evanghelist al transparenţei guvernamentale radicale şi ca un critic al politicii externe a SUA, scrie New York Times, fiind o figură care stârneşte păreri împărţite. Mulţi cred că Partidul WikiLeaks este doar un proiect menit să-i zgândere vanitatea, deşi câteva sondaje de opinie realizate de la anunţarea planurilor de formare a partidului au arătat că s-ar descurca la alegeri mai bine decât se aştepta toată lumea.

Aflaţi mai multe detalii pe New York Times.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger