Journal of Improbable Research a oferit premiile "Nobel" celor mai inedite cercetări

0

Cei care au prezis sfârșitul lumii, dar au greșit, oameni de știință care au construit o alarmă de foc din wasabi sau cercetătorii care au studiat cum nevoia de a urina afectează luarea deciziilor se numără printre câștigătorii de anul acesta ai premiilor Ig Nobel, premii care “întâi te fac să râzi, apoi te pun pe gânduri”, după cum spun organizatorii.

Parodia după premiile Nobel are ca scop amuzarea publicului, dar și încurajarea cercetării științifice. Premiile sunt oferite de Journal of Improbable Research.

Premiile au fost luate acasă de cercetătorii care au descoperit că masculilor de cărăbuși le place să se împerecheze cu sticlele australiene de bere, dar și de oamenii de știință care au arătat că aruncătorii de disc amețesc, pe când aruncătorii de ciocan, nu.

Câștigătorul Premiului pentru Siguranță Publică a realizat un experiment pentru a vedea cum distragerea atenției – în acest caz o cască cu vizor care cade în mod repetat peste fața unei persoane – afectează atenția în timpul conducerii pe autostradă. În mod remarcabil, șoferul a supraviețuit.

Peter Snyder, profesor de neurologie la Universitatea Brown, a făcut parte din echipa care a câștigat Premiul pentru Medicină cu un studiu despre cum nevoia de a urina afectează luarea deciziilor. Voluntarii făceau teste pe computer și periodic beau 250ml de apă, iar cercetătorii măsurau efectele umflării treptate a vezicii asupra atenției și memoriei. Scopul a fost de a vedea cine rezistă cel mai mult înainte de a merge la toaletă. “Când trebuie să mergi la toaletă, trebuie să mergi la toaletă”, sintetizează Snyder concluziile studiului.

Printre ceilalți câștigători se mai numără Arturas Zuokas, primarul orașului Vilnius din Lituania. El a câștigat Premiul pentru Pace după ce a arătat că problema mașinilor parcate illegal se rezolvă prin trecerea cu un tanc peste ele. John Perry, de la Universitatea Standford, a fost premiat pentru teoria potrivit căreia procrastinatorii pot fi motivați să facă lucruri importante dacă îi convingi că a face lucrul respectiv înseamna evitarea altora mai importante. Nu în ultimul rând, șapte cercetători au fost premiați pentru prezicerea greșită a sfârșitului lumii.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger