Joggingul duce la cresterea activitatii cerebrale

3

alerg

Pana acum se stia despre beneficiile aduse de practicarea regulata a alergarii, numai ca studii recente au relevat efectul interesant pe care joggingul il are asupra stimularii neuronale si, implicit,  a memoriei si capacitatii de a invata.

Specialisti in neurostiinte de la Universitatea Cambridge arata, conform unui articol aparut in cotidianul The Guardian, ca alergarea stimuleaza producerea de materie cenusie, ceea ce are un efect benefic asupra abilitatilor mentale.

Cateva zile de jogging pe saptamana pot duce la aparitia a mii de neuroni intr-o regiune din creier care se afla in stransa legatura cu colectarea amintirilor si, totodata, pot incetini deteriorarea capacitatilor mentale cauzate de imbatranire.

“Stiam ca exercitiile fizice sunt benefice pentru functionarea sanatoasa a creierului, dar ultimele cercetari ne permit sa intuim mecanismul din spatele acestui efect”, a spus Timothy Bussey, specialist in neurostiinte si probleme comportamentale la Universitatea Cambridge si unul dintre autorii studiului.

Oamenii de stiinta nu pot spune inca foarte exact de ce miscarea duce la aparitia de materie cenusie, dar acest lucru pare a fi legat de cresterea fluxului sangvin sau a nivelului hormonal datorate practicii fizice. Miscarea duce de asemenea la reducerea stresului, care de obicei inhiba “productia” de neuroni.

Concluziile studiului se bazeaza pe un experiment pe cobai, in care un grup de subiecti a avut acces nelimitat la o roata, pe care parcurgeau zilnic, in medie, echivalentul a 24 de kilometri. Cealalta grupa  nu a “alergat” deloc pe roata. Apoi, cobaii din cele doua grupe au fost asezati pe rand in fata unui monitor, unde trebuiau sa atinga cu botul unul dintre cele doua patrate identice ce apareau pe ecran. Daca il atingeau pe cel din stanga primeau o bucatica de zahar si nu primeau nimic daca il atingeau pe cel din dreapta.

In cele din urma, cobaii au fost supusi unui “test de memorie”, ei trebuind sa “deosebeasca” patratele. Testul pe cobai este similar, in cazul oamenilor, cu reamintirea persoanei cu care ai cinat in ultimele doua zile sau cu rememorarea locului unde ai parcat la ultimele deplasari la supermarket.

Experimentul a aratat ca soarecii din grupa celor care “alergasera” pe roata s-au descurcat de doua ori mai bine, in timp ce cobaii “sedentari” nu au putut separa amintirile legate de cele doua patrate din experiment.

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: Bucurie şi intensă activitate cerebrală « alerg, deci exist

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger