Jocurile video violente ne slăbesc controlul impulsurilor primare

0

Jucătorii de video games, în special de shootere precum Halo sau Unreal Tournament, trebuie să ia decizii rapide. Acestea le îmbunătățesc capacitățile vizuale dar vin la pachet și cu o problemă gravă.

În trei studii noi, Craig Andrerson, director al Centrului de studiu al violenței din Iowa, a descoperit că jocurile video îmbunătățesc skillurile vizuale dar reduc controlul cognitiv proactiv – controlul impulsurilor.

Înainte de această cercetare, Anderson descoperise că expunerea îndelungată la media și expunerea la violența din media creează probleme de atenție.

În analizele recente pe videogameri, Anderson arată că aceștia sînt mai predispuși la agresivitate automată. Capacitatea acestora de a-și inhiba impulsurile e mai slabă decît a celorlalți oameni, ceea ce poate duce evident la probleme serioase. Se știe că diferența dintre o persoană agresivă și una mai pașnică (sau dintre una autodistructivă și una obișnuită) nu ține atît de inteligență cît de impulsivitate. Același lucru se poate spune și despre unele sinucideri – cu o amînare a impulsului, nu ar mai fi avut loc; un mai bun stăpîn al propriilor impulsuri poate avea tendințe suicidale dar acestea nu se concretizează tocmai pentru că și le inhibă.

Viteza agresivității din media și din jocurile video antrenează creierul să răspundă rapid la schimbări. Ceea ce nu ne învață însă jocurile video e să ne inhibăm primul impuls, cel automat. De aceea problemele de atenție cauzate de media violente sînt asociate agresiunilor impulsive și nu celor premeditate.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger