După masacrul de la Sandy Hook, au ieșit din nou la suprafață discuțiile despre influența negativă a violenței din mass media și a jocurilor video violente. Ironia face ca iubitorii conservatori ai dreptului la arme să se întîlnească în convingeri cu o parte a stîngii progresiste, cea obsedată de puritatea discursurilor publice. Și unii și alții cred că de vină pentru violență e violența virtuală.
Numeroase studii demonstrează însă contrariul – efectul jocurilor video asupra creierului e unul pozitiv. În cele mai bune laboratoare de neuroștiințe din lume s-a stabilit deja că jocurile îmbunătățesc atenția, controlul mental și abilitățile vizuale.
Există, e adevărat, creșteri ale nivelului de agresivitate al jucătorilor dar acestea sunt temporare. Același lucru e valabil și pentru alte forme de violență virtuală, precum filmele violente și știrile. În realitate, factori precum anturajul violent, un mediu familial abuziv și depresia sunt vinovați pentru incidentele violente, în timp ce expunerea la violența din mass media are numai efecte minore și temporare.
Evident, ca peste tot, excesul poate fi îngrijorător. Ca orice adicție, și angajarea exagerată în jocurile video presupune o strategie proastă de evitare a realității, care creează probleme, în general pe plan școlar sau profesional. Dar în esență responsabilitatea pentru actele monstruoase trebuie căutată în altă parte.