Jocul de-a pădurea virtuală

0

În cele din urmă, după şerpi care mişună pe ecran sau raţe care se împuşcă, a apărut şi o aplicaţie de telefon mobil care încurajează utilizatorii să găsească şi să înregistreze copaci, să îşi creeze un spaţiu verde virtual într-un joc şi să folosească, drept monedă de schimb, frunzele.

 

 

 

Jocul se numeşte, simplu, „Forest” şi a fost creat de către Jason Linder şi Wendy Ju, de la Colegiul de Arte din San Francisco (California, SUA). Va fi prezentat în cadrul conferinţei Computer-Human Interaction (CHI) care are loc în luna mai a acestui an în Austin (Texas). Scopul celor doi creatori este, dincolo de a oferi o aplicaţie nouă şi interesantă, de a vedea dacă un joc virtual poate avea un efect util, vizibil, asupra lumii fizice înconjurătoare. Cei doi speră ca utilizarea aplicaţiei să ajute la transformarea oraşelor lumii în zone mai verzi, în spaţii sustenabile, nu atât de sufocate de poluare şi de nepăsare urbană.

Aplicaţia permite, practic, crearea unei păduri virtuale, prin înregistrarea, cu telefonul mobil, a copacilor găsiţi pe stradă, în oraş, în cartier sau prin parcuri. Pădurea creşte cu fiecare copac înregistrat, nu doar ca număr, ci şi în ceea ce priveşte diversitatea speciilor. Copacul odată înregistrat poate fi urmărit prin ciclul său de viaţă, iar schimbarea „statusului” acestuia, spre exemplu, poate aduce utilizatorului un credit în frunze, care permite „cumpărarea” (desigur, virtuală) de seminţe pentru plantarea altor copaci. Prin atragerea oamenilor în acest joc de-a pădurea virtuală, autorii aplicaţiei speră să convingă cât mai multă lume să contribuie la inventarierea reală a copacilor din zonele unde locuiesc şi, mai ales, la dezvoltarea spaţiilor verzi prin plantarea unor copaci adevăraţi, în natură.

 

 

Sursa: New Scientist

Foto: Wooddale.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger