Joaca de-a meteo: Vom putea decide când să plouă și când nu

1

Cu ajutorul laserelor uriașe trimise sper cer, oamenii pot crea precipitații și decide, astfel, când să plouă și când să nu plouă. Folosind un laser puternic, cercetătorii au creat picături de ploaie în aer; tehica, denumită condensarea apei cu ajutorul laserului, poate desluși secretele ciclicității apei și oamenii pot ajunge la stadiul de a decide când să plouă.

Deși “a însămânța nori” este posibil de ceva vreme, metoda de a crea nori nu este considerată una sigură, pentru că înseamnă eliberarea în atmosferă de particule mici de gheață uscată sau iodură de argint.

Asta înseamnă că se formează precipitații prin eliminarea de chimicale care se întind într-o arie extinsă și pot dăuna mediului. Noua metodă cu laserul este mai eficientă deoarece folosește nivelul de umiditate natural și condițiile atmosferice pentru a crea picături de ploaie.

Spre deosebire de metoda cu iodură de argint, folosită de chinezi, prin metoda cu laserul poți fi sigur că va ploua, fără a polua mediul, explică fizicianul Jerome Kasparian, de la Universitatea din Geneva.

Cercetătorii au testat metoda lângă lacul Geneva. După 133 de ore de raze puternice trimise spre cer, moleculele de apă s-au unit și au format picături. Deși nu au ajuns chiar la ploaie, cercetătorii sunt siguri că pot manipula vremea în curând și vor preveni ploi nedorite.

Foto: Flickr / Yogendra

Sursa: Sunday Times


Un comentariu

  1. Ultimele 3 cuvinte: “…şi când nu”, la ce se referă? Vom putea face şi invers: să alungăm sau anulăm norii atunci când dorim? Ar fi super să nu mai avem uragane, taifunuri, tornade……..Dar cred că mai este drum mult până acolo….
    Plus că poate o intervenţie prea masivă în natură poate face bine pe de o parte, dar şi mai mult rău pe alta…Trebuie măsură în toate!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger