Jelirea unui defunct îi face pe bătrâni mai vulnerabili la boli infecțioase

0

The Atlantic prezintă rezultatele unei cercetări recente care arată că, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, pierderea unei persoane dragi poate vulnerabiliza organismul în faţa bolilor infecțioase. “Aţi auzit de cupluri în vârstă în care unul dintre soţi moare şi, la scurt timp după, deşi celălat era relativ sănătos, moare [la rândul său]”, spune pentru publicaţia americană Anna Phillips, profesor de medicină comportamentală la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. “Am vrut să aflăm ştiinţa din spatele acestui fenomen şi să vedem cum intră în organism efectul unei pierderi grele şi cum accelerează mortalitatea.”

 

FOTO: telegraph.co.uk

 

Phillips şi colegii ei au analizat două grupuri mici de oameni în doliu, unul cu vârsta medie de 32 de ani şi altul cu vârsta medie de 72 de ani, la care s-a adăugat unul cu persoane de vârste similare care nu pierdurseră recent pe cineva drag. Oamenii de ştiinţă au observat că subiecţii mai în vârstă aflaţi în doliu aveau o activitate mai redusă la nivelul neutrofilelor, un tip de celule roşii care luptă cu infecţiile, comparativ cu cei care nu jeleau pe nimeni. Deşi persoanele tinere care pierduseră de curând pe cineva drag erau la fel de afectate psihic ca cele mai în vârstă, în rândul lor nu s-au observat aceleaşi modificări fiziologice. Cercetătorii atribuie această diferenţă fluctuaţiilor hormonale care apar odată cu vârsta.

Efectele cortizolului, un hormon al stresului care slăbeşte sistemul imunitar, sunt echilibrate de un hormon numit DHEA, care întăreşte eficienţa neutrofilelor. În jurul vârstei de 30 de ani, însă, nivelurile acestui hormon încep să scadă, ceea ce face sistemul imunitar mai vulnerabil la efectele cortizolului în situaţii de stres. În aceste condiţii, un răspuns emoţional îndelung la ceva precum moartea poate face o persoană în vârstă mai vulnerabilă la infecţii. Acest efect poate fi însă combătut, spun cercetătorii, cu suplimente hormonale sau alte produse similare.

Efectele dăunătoare ale jelirii se pot instala şi altfel în organism. Cercetările de dinainte au arătat că, după moartea unui soţ, oamenii au tendinţa să ia mai multe pastile de unii singuri şi să se plângă de o sănătate generală proastă. Despre durerea emoţională din doliu se mai ştie că o agravează şi pe cea fizică, că intensifică tensiunea arterială şi cheagurile de sânge şi că scade foarte mult pofta de mâncare. Iar într-un studiu anterior, Phillips a observat că vaccinul anti-gripal este mai puţin efcient la persoanele mai în vârstă care pierduseră pe cineva drag în ultimul an. Alte cercetări s-au axat pe efectele acestei experienţe tragice asupra inimii, sugerând că riscul ca o persoană să sufere un infarct este de 21 de ori mai mare în ziua imediat următoare pierderii unei persoane dragi şi de şase ori mai mare în săptămâna următoare, riscul continuând să fie ridicat chiar şi până la o lună de la incident.

Sindromul “inimii frânte” este şi el ceva real şi este cunoscut formal sub numele de cardiomiopatie takotsubo. El se instalează atunci când stresul emoţional puternic face ca inima unei persoane să se umfle, declanşând simptome asemănătoare cu cele ale infarctului. Spre deosebire de infarct, însă, sindromul dispare şi poate fi fatal în foarte puţine cazuri.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger