Imaginaţi-vă o uriaşă fermă solară plutind în spaţiu, adunând energia de la soare, fără să fie influenţată de condiţiile atmosferice de pe planetă, de succesiunea anotimpurilor, a zilei şi nopţii şi livrând o cantitate constantă de energie curată înspre Pământ. Sună SF? În aproximativ 10 ani, datorită JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency), ar putea deveni realitate.
Ideea unei uzine solare în spaţiu nu este nouă. Inginerul Dr. Peter Glaser a fost pionierul conceptului, încă din anul 1968; el a propus lansarea unor panouri solare uriaşe în spaţiu, care să genereze microunde care să fie transmise înapoi spre Pământ, unde să genereze electricitate. Conceptul a stârnit interes inclusiv din partea NASA, dar a fost blocat în anii 1980 din cauza costurilor foarte mari implicate. Însă Japonia nu a renunţat la idee şi a avansat cercetările, devenind liderul mondial al proiectului Space Solar Power Systems (SSPS).
Satelitul uriaş, care ar pluti la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, ar urma să cântărească aproape 10.000 de tone şi ar fi format din panouri solare plutitoare, conectate la o staţie aflată la sol, care ar ajuta menţinerea satelitului la punct fix, pe o orbită geostaţionară. Modelul propus ar mai cuprinde şi o serie de oglinzi care să reflecte lumina soarelui în panouri, în aşa fel încât şi atunci când satelitul nu se află cu faţa spre soare, să primească lumina acestuia şi să capteze energie. Cât despre cum ar fi adusă energia astfel colectată pe planetă, pentru a putea fi folosită, se pare că există două variante posibile: convertirea energiei solare fie în microunde, fie în raze laser (sau chiar o combinaţie între ele), care să fie transmise spre o antenă de recepţie aflată pe Pământ. În prezent, se derulează experimente la sol pentru a se vedea care dintre variante este mai eficientă.
Aceste panouri solare situate în spaţiu ar urma să fie de până la zece ori mai eficiente decât cele instalate la sol. Totodată, întreaga instalaţie ar avea emisii foarte reduse de dioxid de carbon. Estimările specialiştilor spun că uzina spaţială ar fi capabilă să producă 1 gigawat de energie, adică o cantitate similară producţiei nucleare. Deşi Japonia este liderul cercetărilor în proiect, costurile realizării acestuia sunt astronomice şi ar cere implicarea altor ţări pentru a transforma ideea în realitate. Mai multe detalii despre viziunea JAXA asupra proiectului puteţi vedea şi în materialul video de mai jos:
Sursa şi foto: IFLS
Puteţi citi şi:
Primul parc solar din Pakistan se numără printre cele mai mari din lume
Grădiniţa verde care îi învaţă pe copii să îşi cultive singuri hrana
Olanda a dat în folosinţă primele drumuri care strălucesc în întuneric
Panouri solare pe corturile tradiţionale ale nomazilor din Mongolia