Japonia va construi un zid îngheţat pentru a opri apa radioactivă de la Fukushima

1

Statul japonez va investi peste 470 de milioane de dolari în construcţia unui zid îngheţat în jurul uzinei nucleare de la Fukushima pentru a opri scurgerile de apă radioactivă, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului Japoniei, Yoshihide Suga.

 

 

Aceste scurgeri de radiaţii se înrăutăţesc în ultima vreme, drept urmare, spun oficialii japonezi, se impune o soluţie care să le stopeze. Uzina nucleară de la Fukushima a fost avariată după cutremurul care a lovit Japonia în anul 2011, cutremur urmat de un tsunami care a afectat construcţia. Sistemele de răcire ale reactoarelor nucleare au fost avariate şi trei dintre acestea s-au topit. În prezent, este pompată apă pentru răcirea reactoarelor, dar aceasta devine radioactivă şi stocarea ei este o problemă pentru Tepco (operatorul uzinei – Tokyo Electric Power Company).

Planul guvernului japonez este să construiască un zid din pământ îngheţat în jurul reactoarelor, cu ajutorul unor conducte pline cu o substanţă de răcire, pentru a preveni ca apa din pânzele freatice subterane să intre în contact cu apa contaminată, folosită la răcirea reactoarelor. De asemenea, va fi îmbunătăţit şi sistemul de tratare a apei astfel utilizate, promit oficialii japonezi. Zilnic, 400 de tone de apă devin contaminate cu radiaţii după utilizarea lor pentru răcirea reactoarelor de la Fukushima. Această cantitate de apă este stocată în containere, la faţa locului, dar, luna trecută, 300 de tone de apă radioactivă s-au scurs din unul din aceste containere, demonstrând ineficienţa metodei şi lipsa de control asupra apei contaminate.

În afară de acest incident major, scurgeri de apă radioactivă sunt înregistrate aproape permanent din conducte, iar autorităţile sunt îngrijorate că aceasta ar putea ajunge în pânza freatică. „Guvernul vrea să rezolve situaţia, mai ales că lumea întreagă este cu ochii pe noi pentru a vedea cum administrăm problemele de la Fukushima”, a declarat Shinzo Abe, premierul Japoniei. Decizia de a aloca fondurile necesare construirii zidului îngheţat vine cu câteva zile înainte de anunţarea oraşului care va găzdui Jocurile Olimpice din anul 2020, misiune pentru care şi Tokyo (capitala Japoniei) este candidat.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


Un comentariu

  1. Pingback: semnalplus.ro » Japonia va construi un zid îngheţat pentru a opri apa radioactivă de la Fukushima

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger