Japonia trimite la pârnaie upload-urile și download-urile

0

Japonia și-a extins legea copyright-ului, pe care a amendat-o în iunie cu sentințe de până la 10 ani de închisoare și amenzi de circa 130.000 de dolari pentru userii care încarcă pe net, fără permisiune, materiale cu copyright. De ieri, legea spune că simplul download de astfel de materiale neautorizate poate atrage cu sine o sentință de doi ani după gratii. Aceste prevederi, scrie TorrentFreak, sunt printre cele mai aspre din lume, din moment ce în majoritatea țărilor userii sunt luați în vizor doar atunci când încarcă materiale ce încalcă drepturile de copyright ale altor utilizatori de net.

Măsurile nipone anti-piraterie vin în contextul în care industria muzicală din Japonia a ajuns la ananghie. Descărcările neautorizate le întrec pe cele din surse oficiale într-un raport de 10 la 1, iar piața download-urilor autorizate a scăzut cu 16% anul trecut. În urma lobby-ului intens al industriei muzicale, Japonia a introdus în iunie un amendament la legea copyright-ului prin care adăuga pedepse penale pentru uploaderii “pirați”, alături de cele civile existente până atunci. Și în celelalte țări, de regulă, upload-erii sunt cei luați în vizor de obicei, nu download-erii. Ieri, însă, Japonia s-a gândit să-i targeteze penal și pe cei din urmă.

Acum, cei care descarcă de pe net, neautorizat, materiale cu copyright, riscă doi ani de închisoare sau o amendă de circa 25.000 de dolari. (Aflați pe TorrentFreak complicațiile pe care le poate genera o asemenea măsură). O lege controversată a trecut de Parlament și în Panama, săptămâna trecută. Ea permite autorității copyright-ului să-i amendeze pe userii care îl încalcă cu 100.000 de dolari (și 200.000 pentru a doua abatere), să păstreze acești bani pentru ea și să-i redistribuie angajaților sub formă de bonusuri (mai multe detalii aici). Iar Filipine a adoptat recent o lege ce incriminează sexul virtual; pedepsele se pot lăsa cu șase-zece ani de închisoare sau amenzi între 5.000 și 25.000 de dolari.

Foto: Flickr/Naf: 4D

 

Puteți citi și:

Studiu: Utilizatorii BiTorrent sunt monitorizați

ACTA se întoarce pe ușa din dos


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger