Japonia se îndreaptă către redeschiderea centralelor nucleare

0

Japonia se îndreaptă cu pași repezi către redeschiderea reactoarelor nucleare. Un număr de patru companii din domeniu au aplicat, deja, pentru inspecții privind siguranța a 10 centrale aflate stand by, un semn clar al reîntoarcerii către energia nucleară la 2 ani și jumătate de la dezastrul de la Fukushima.

În prezent, doar două dintre cele 50 de reactoare din țară care furnizau aproape o treime din energia necesară mai funcționează, restul fiind închise încă din martie 2011. Patru furnizori de energie nucleară din regiunile Hokkiado, Kansai, Shikoku și Kyushu au depus aplicații pentru controale din partea Autorității de Reglementare a Energiei Nucleare pentru 10 reactoare la cinci centrale.

Reactoarele care îndeplinesc regulile mai stricte acum în vigoare ar putea reporni la începutul anului viitor, fiecare inspecție durând câteva luni. În condițiile creșterii prețului la gaze și petrol pe baza cărora funcționau centralele convenționale care au sarcina de a acoperi golul lăsat de centralele nucleare, companiile japoneze au făcut lobby puternic în direcția repornirii reactoarelor.

Primul ministru Shinzo Abe s-a dovedit a fi în favoarea repornirii centralelor nucleare, de asemenea, înghețând planurile guvernului anterior de a elimina energia nucleară. Reluarea furnizării energiei nucleare a fost parte a campaniei partidului său în alegerile pentru Parlament.

Opozanții au organizat mai multe proteste față de redeschiderea reactoarelor și susțin că măsurile noi de siguranță au lacune, printre care perioade mari de grație pentru implementarea unor pași.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger