Japonia reia vânătoarea de balene, în ciuda interdicției

1

Oficialii și opinia publică internațională a întâmpinat extrem de critic decizia Japoniei de a relua vânătoarea de balene, la doar un an după ce această practică fusese interzisă. Potrivit BBC, mai multe vase au plecat din Japonia, cu destinația Antarctica, guvernul invocând în acest caz ”scopurile științifice” ale misiunii. Legislația internațională prevede, printre cazurile excepționale, posibilitatea de a vâna balene în astfel de scopuri, dar anul trecut, Curtea Internațională de Justiție a decis că vânătorile în Arctic nu s-au desfășurat în astfel de scopuri și că ar trebui imediat interzise.

Guvernul japonez urmărește, după cum arată propriile declarații, să arate că populația de balene este îndeajuns de numeroasă, pentru ca vânătoarea de balene în scopuri comerciale să poată fi reluată. Pentru a ”demonstra” acest lucru, navele japoneze au pornit spre Antarctica, pentru a ucide mai multe balene, pe baza cărora s-ar realiza cercetarea.

”Sub nicio formă și pe nicio cale nu vom accepta uciderea balenelor pentru așa-numite cercetări știinifice,” a declarat Greg Hunt, ministrul australian al Mediului. ”Japonia nu poate decide pur și simplu unilateral dacă a pus problema științifică în mod corect. Nu e nevoie să ucidem balene în numele științei. Metodele non-letale de cercetare sunt cea mai eficiente în studierea cetaceelor.”

Balenă și puiul ei, aduși la bordul unei nave-fabrică japoneze. Sursa: Wikimedia

Balenă și puiul ei, aduși la bordul unei nave-fabrică japoneze. Sursa: Wikimedia

De asemenea, câteva documente recente adresate de Japonia către Comisia Internațională privind Vânătoarea de Balene arată că Joji Morishita, reprezentantul japonez al acestei comisii, dorește ca țara sa să reia de anul viitor vânătoarea de balene în scopuri comerciale. Noua propunere vizează uciderea a 333 de balene din Oceanul Arctic, în fiecare an, de două ori mai puține decât în programul anterior al Japoniei, închis anul trecut.

 

Jeff Kingston, istoric stabilit la Tokyo, e de părere că decizia Japoniei de a relua vânătoarea îi va aduce importante prejudicii diplomatice la nivel internațional. ” Poate că susținătorii vânătorii din guvernul japonez cred că decizia lor e întemeiată pe principii culturale și culinare, dar în realitate, aruncă harponul în imahinea țării,” scrie Kingston.

”Slăninuță” de balenă, obținută din grăsimea de pe burta balenei. Foto: Wikimedia

”Slăninuță” de balenă, obținută din grăsimea de pe burta balenei. Foto: Wikimedia

Istoria vânătorii de balene în Japonia are rădăcini istorice îndepărtate, primele harpoane datând din anul 10.000 î.Hr. Zeci de orașe practicau această vânătoare în urmă cu sute de ani, când balenele erau conduse spre plase, rănite cu harponul în mod repetat și apoi înjunghiate. În secolul XX, vânătoarea a luat avânt grație noilor ambarcațiuni și modele de harpoane, care au permis, de pildă, ca în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, populația japoneză să se poată hrăni suficient cu carne de balenă. În 1947, carnea de balenă reprezenta aproape jumătate din sursele de proteină animală din alimentația japoneză, iar în zilele noastre, proporția a ajuns la un sfert.

Surse: BBC, Science Alert,  Animal Planet


Un comentariu

  1. Toti asiaticii sunt niste nenorociti fara inima si suflet,nu au respect pt absolut niciun animal…..De la jupuirea de vii a cainilor si pisicilor in asa zisa sarbatoare Yulin unde se ucid si mananca caini si pisici fierte de vii acolo in vazul tuturor in China,a uciderii balenelor de catre japonezi,apoi coreenii care iarasi ucid si consuma si ei caini si pisici….Mi-e sila si scarba de ei!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger