Japonia planuieste o baza lunara pana in 2020. Construita de roboti, pentru roboti

12

Un proiect ambitios de 2,2 miliarde de dolari al JAXA, agentia spatiala japoneza, planuieste sa trimita roboti umanoizi pe Luna pana in 2015. Peste alti cinci ani, Japonia ar urma sa aiba si o baza lunara pentru roboti pe satelitul natural al Pamantului.

Robotii de 300 de kilograme ai JAXA ar urma sa ia contactul cu suprafata lunara peste cinci ani, relateaza Pop Science. Acestia se vor deplasa pe niste senile asemanatoare tancurilor, vor avea panouri solare, seismografe, camere de inalta definitie si un bagaj considerabil de aparatura stiintifica.

Vor fi echipati cu brate asemanatoare oamenilor pentru a colecta mostre de roca pe care le vor trimite pe Terra cu ajutorul rachetelor si vor fi controlati de pe Pamant, dar si dotati cu inteligenta artificiala, putand lua decizii cu un grad mare de autonomie.

Masinariile nipone vor pregati in acest fel terenul pentru constructia unei baze destinate robotilor, ce va fi amplasata in apropiere de polul sud al Lunii. Baza va fi alimentata solar si va putea fi folosita si locuita de catre robotii colonizatori. In viitor, se spera ca acestia vor face loc oamenilor.

Foto: Flickr / Kevin.

Tags:12 comentarii

 1. inside the box on

  Fieratanii, da! Oameni…niciodata! Viata pe Luna este un capitol inchis. Viata, este practic imposibil de protejat dincolo de exosfera. Poate peste mii de ani, cand se va putea creea artificial mediul inconjurator de pe Pamant.

 2. stai asa ca o sa apara baietii aia “destepti” care sustin ca de fapt Omul nu a ajuns niciodata pe Luna. poate ar trebui sa faci un articol despre chestia asta..

  in rest, multa bafta japonezilor. partea grea e cu investitia pentru ca, dupa cum vede, tehnologie exista in ziua de azi.

 3. @alex
  nu a zis nimeni ca Omul nu a ajuns pe Luna, ci doar ca nu atunci..aia a fost o facatura ieftina Hollywoodiana, demontata si dovedita prin zeci de argumente…

 4. Robotii reprezinta viitorul in explorarea spatiului. Consuma resurse doar daca sint activati, nu obosesc, nu se imbolnavesc etc. La cum evolueaza tehnologia, dezavantajele vor fi minore fata de avantaje.Ma astept ca un robot foarte inteligent sa puna “piciorul” pe Marte si pe alte planete/sateliti. Cu oameni ar fi mult prea scump si riscant. Nu cred ca se va intampla in prima jumatate a secolului.
  @ Guard si @Silviul. Teoriile conspiratiei in ceea ce priveste aselenizarile au fost demontate foarte pro la MythBusters. Cautati pe Youtube

 5. raman la ideea ca atata vreme cat calatoria pe Luna nu aduce nici un beneficiu economic va fi greu sa se gaseasca cineva care sa dea bani pentru asa ceva. OK, guvernul japonez va cheltui ceva bani de la buget, dar fara o initiativa privta (al carei scop nu poate fi decat un profit viitor) nu se va putea face nimic pe termen lung.
  Cineva spuea ca daca ar fi Luna de aur tot nu s-ar merita sa faci o baza permanenta acolo pentru ca aurul pe care l-ai aduce pe Pamant nu prea ar acoperi costurile… Deci raman la ideea ca o chestie de mare amploare nu se va face pe timpul vietii noastre.

 6. E dezamagitor sa vezi cum teoria rasuflata potrivit careia americanii n-au ajuns pe luna niciodata, are atatia sustinatori! Copilasi, zau, e o prostie sa va luati dupa tot felul de teorii cretine care sustin si “argumenteaza” asta! Japonezii au ales o cale interesanta de abordare desi, sincer ,nu vad la ce ar putea folosi pe termen lung. In perspectiva calatoriilor spre Marte, oamenii sunt cei care trebuie sa construiasca baze pe luna. Exista destule caverne care ar permite o protectie totala la radiatii si micrometeoriti. Tehnologie de ajuns acolo exista, fara indoiala. Nu prea sunt bani, din pacate!

 7. este incredibil cum mai sunt atâţia spălaţi pe creier (de fapt persoane lipsite de orice posibilitate de a gândi, care iau toate minciunile drept adevăruri) care încă mai cred că americacanii au pus piciorul pe lună.
  este incredibil că mai sunt încă unii care nu îşi dau seama că, cel puţin momentan, singura soluţie de a ieşi în spaţiu este trimiterea unor roboţi şi nu a fiinţelor umane.
  este incredibil cum mai sunt atâţia oameni (dar de ce să ne mirăm, când nu se doresc copii deştepţi, ci doar proşti care execută tot ce li se trasează) care cred că emisiunile comandate de pe Discovery sau “articolele” de pe Wikipedia sunt cea mai bună sursă de educaţie.

  bravo japonezilor. le vor da clasă americacanilor şi în domeniul ăsta.

 8. Mie nu mi se pare incredibil ci penibil ca exista oameni carora li se pare cool sa creada ca nimic nu e ceea ce pare, carora totul le pute. Genul de oameni care considera ca daca ei nu se pot desprinde de turma, nimeni nu poate, care cred ca Mircea Badea e inteligent si cult, genul de oameni care nu discuta decit absurditati sau banalitati.

 9. unul dintre profeti on

  nu este adevarat,voua vi s`au bagat in cap toate porcariile astea ca sa le credeti,sunteti manipulati de niste nemernici

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger