Japonia l-a executat pe primul om condamnat la moarte de judecători cetățeni

0

Vinerea aceasta, în Japonia a fost spânzurat primul om condamant de judecători laici, una dintre execuțiile criticate cu vehemență de grupurile pentru drepturile omului, scrie The Guardian. De când Shinzo Abe a ajuns premierul Japoniei, acum trei ani, au existat 14 pedepse cu moartea. Cea mai recentă dintre ele i-a fost aplicată lui Sumitoshi Tsuda, un bărbat de 63 de ani, care a fost spânzurat pentru uciderea a trei oameni în mai 2009. El a devenit primul deținut executat în baza unei legi introduse în 2009, care le oferă cetățenilor dreptul de a fi judecători și de a da sentințe alături de judecători cu diplomă. Ministrul Justiției, Mitsuhide Iwaki, a declarat că judecătorii laici au ajuns la un verdict „foarte grav” în urma unor deliberări îndelungate.

„Asentimentul autorităților japoneze de a condamna oameni la moarte îți dă fiori și trebuie să dispară înainte să se piardă mai multe vieți”, spune Roseann Rife, director de cercetare al organizației Amnesty International pentru Asia de Est. „Pedeapsa cu moartea nu înseamnă justiție sau un răspuns la problema crimelor, este o formă crudă de pedepsire care se opune respectului pentru viață. Japonia ar trebui să introducă cât mai curând un moratoriu oficial împotriva execuțiilor, ca prim pas în calea spre abolirea pedepsei cu moartea”.

Unii dintre activiști au sperat că judecătorii laici vor fi mai ezitanți în ceea ce privește condamnarea la moarte a unor oameni acuzați de crimă, mai ales în cazul celor care susțin că au fost forțați să-și mărturisească faptele, însă, până acum, numărul celor pedepsiți cu moartea în baza acestui sistem legal se ridică la 26.

Japonia a rezistat până acum presiunii internaționale de a interzice pedeapsa cu moartea, presiune venită mai ales din partea ONU și a Uniunii Europene. Sprijinul public pentru pedeapsa capitală a rămas puternic de când cu secta religioasă „Adevărul suprem”, predicatoare a sfârșitului lumii, care a ucis 13 oameni și a rănit ale câteva mii în cadrul unui atac cu sarin (un gaz toxic) de la metroul din Tokio, în 1995. Japonia și SUA sunt singurele țări dezvoltate care au păstrat pedeapsa cu moartea. Anul trecut, 22 de țări au aplicat execuții, iar din noiembrie anul acesta, 140 de state au interzis pedeapsa capitală.

Execuțiile „secrete” din Japonia au fost condamnate ca fiind foarte crude. De regulă, prizionierii sunt ținuți în izolare ani de zile și primesc un anunț cu doar câteva ore înainte să fie executați. Familiile și avocații lor sunt anunțați de obicei abia după uciderea lor. Potrivit Amnesty International, o serie de prizonieri cu dizabilități mintale sau intelectuale au fost executați sau sunt ținuți în detenție pentru a fi executați. Totodată, există dubii privind condamnările la moarte din Japonia. Iwao Hakamada, acuzat de crimă, care a stat 45 de ani după gratii în urma unei astfel de sentințe, a fost eliberat anul trecut după ce un tribunal a cerut rejudecarea cazului său în urma unor informații cum că polițiștii care au investigat cazul ar fi fabricat dovezi împotriva lui.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger