Japonia construiește cea mai mare centrală solară plutitoare

1

Cu o suprafață terestră nu tocmai generoasă, Japonia plănuiește să construiască cea mai mare centrală plutitoare de energie solară, în lacul de acumulare al barajului Yamakura. Energia electrică generată ar urma să fie de ajuns pentru a asigura funcționarea a circa 4.700 de gospodării.

Centrala solară va avea o capacitate de 13,7 megawați, obținută prin funcționarea a 51.000 de module solare. Anual, centrala construită de o companie japoneză care intenționează să vândă energia electrică produsă către compania de electricitate a Japoniei, va genera, estimativ, 16.170 MWh. Proiectul urmează să fie finalizat în martie 2018.

0102_knds01

Randare a viitoarei centrale solare plutitoare din Japonia

Până în prezent, doar foarte puține țări, printre care India, Japonia, Anglia și Australia, au construit centrale solare plutitoare, mai eficiente decât cele instalate la sol. Energia solară plutitoare este un punct de interes pentru mulţi investitori, deoarece nu „scoate din circuit” parcele mari de teren. Fermele plutitoare pot fi construite pe lacuri, pe canale de irigaţii, în golfuri sau chiar pe iazuri care nu sunt folosite cu alte scopuri. Pe lângă faptul că oferă energie, panourile astfel instalate ajută şi la umbrirea apei, diminuând, astfel, procesul de evaporare.

De asemenea, Japonia a anunțat în 2014 că vrea să construiască o centrală solară în spațiu, care va colecta energie de la soare, fără să fie influenţată de condiţiile atmosferice de pe planetă, de succesiunea anotimpurilor, a zilei şi nopţii şi livrând o cantitate constantă de energie curată înspre Pământ. Satelitul uriaş, care ar pluti la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, ar urma să cântărească aproape 10.000 de tone şi ar fi format din panouri solare plutitoare, conectate la o staţie aflată la sol, care ar ajuta menţinerea satelitului la punct fix, pe o orbită geostaţionară. Modelul propus ar mai cuprinde şi o serie de oglinzi care să reflecte lumina soarelui în panouri, în aşa fel încât şi atunci când satelitul nu se află cu faţa spre soare, să primească lumina acestuia şi să capteze energie. Cât despre cum ar fi adusă energia astfel colectată pe planetă, pentru a putea fi folosită, se pare că există două variante posibile: convertirea energiei solare fie în microunde, fie în raze laser (sau chiar o combinaţie între ele), care să fie transmise spre o antenă de recepţie aflată pe Pământ. În prezent, se derulează experimente la sol pentru a se vedea care dintre variante este mai eficientă.

Sursa: Solar Crunch


Un comentariu

  1. Ce falii adânci a făcut comunismul în creierul multora poţi realiza citind diferite articole, de genul acesta, unde se spune că o ŢARĂ face sau drege ceva, ca şi cum vorbim de România ceauşistă sau de Coreea de Nord. Citeşti de independenţa energetică a României şi te întrebi ca prostul unde plm consumă energie o ţară?! Băi fraţilor dacă tot vă daţi fuduli în ale cunoaşterii şi vă mai şi numiţi “în afara cutiei” nu mai gândiţi cu “cutia” veche. Că dacă mai citesc o singură dată o ştire unde o ţară a făcut şi a dres, am să înţeleg că vă afalţi în una din două situaţii. Ori sunteţi la serviciu şi trebuie să scrieţi, ori nu aveţi inteligenţa pe care o aştept de la un site cu aşa zise pretenţii. Şi o să evit să-mi mai blochez neuroni cu ştiri de spălat creierul la prostime, adică fără logică, fără realitate. Sunt convins că voi credeţi că şi Banca Naţională este a României, adică a statului. Din păcate este o bancă privată, este tot atât de naţională cât sunt eu de extraterestru.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger