Japonia are mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice decât benzinării

0

Cele 35.000 de stații de alimentare cu combustibil din Japonia au fost depășite numeric de 40.000 de stații de încărcare electrică. Când vine vorba de mașini electrice, Japonia preia conducerea.

Studiul efectuat de Nissan arată că șoferii de mașini electrice au la dispoziție peste 40.000 de stații de încărcare în toată țara, comparativ cu mai puțin de 35.000 de benzinării. Producătorul japonez de mașini are pe piață mașina electrică Leaf, cu o autonomie de 172 de kilometri.

În restul lumii, infrastructura pentru mașini electrice este mult în urmă. Statele Unite, spre exemplu, au 9.000 de stații de încărcare electrică, dar peste 114.500 de benzinării. Guvernul japonez, însă, a încurajat mașinile electrice, hibride sau cu emisii scăzute prin subvenții, ajungându-se la o rețea largă de puncte de încărcare atât publice, cât și private.

Deși prețul mașinilor electrice a devenit mai accesibil, posibilii lor cumpărători se tem de lipsa stațiilor de încărcare. Acest lucru nu e o problemă în Japonia, unde există 6.469 de stații rapide de încărcare, comparativ cu 3.028 în Europa și 1.686 în SUA. Împreună cu stațiile de un nivel mai scăzut, numărul total al punctelor de încărcare din Japonia ajunge la 40.000.

Cercetarea a fost criticată pentru faptul că numărul stațiilor electrice include și stațiile private care se află în garaje și sunt folosite de un singur conducător auto, pe când benzinăriile au multiple pompe și pot fi folosite de numeroși șoferi.  Experții prezic, însă, că stațiile de încărcare individuale vor deveni de domeniul trecutului, fiind înlocuite de stații comune, pe modelul Airbnb. Un alt ajutor pentru șoferii de mașini electrice sunt noile aplicații care folosesc GPS pentru a localiza cele mai apropiate stații de încărcare.

Previziunile mai indică vânzări de 41 de milioane de mașini electrice până în 2040, adică una din patru mașini din lume.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger