Japonia ar urma să-i oblige pe oameni să-și ia concedii

0

Unii japonezi lucrează 13 ore încontinuu, aleargă după ultimul tren, mănâncă, dorm și a doua zi o iau de la capăt, program care duce uneori la ceea ce niponii numesc karoshi, adică “moarte prin muncă”, scrie FastCoExist. Acum guvernul se gândeștesă introducă o lege care să-i oblige pe muncitori să-și ia un concediu de cinci zile pe an, care să fie plătit.

“Oamenii muncesc pur și simplu până la moarte”, spune Jeffrey Johnson, cercetător la Universitatea din Maryland, care a studiat fenomenul karoshi. “S-au acumulat studii de caz despre oameni care au muncit foarte multe ore și apoi au murit relativ tineri”. Un exemplu este un bărbat care lucra chiar și 110 ore pe săptâmână pentru o companie ce producea snacks-uri și care a murit la 34 de ani. În clipul de mai jos, un expat din Japonia prezintă o săptămână obișnuită de muncă din viața lui, în care lucrează 78 de ore și doarte 35.

Problema nu e doar programul lung, ci și intensitatea muncii, unele joburi având încorporate filosofia kaizen, prin care angajaților li se cere să muncească neîncetat, să nu piardă, efectiv, nicio secundă. “Ideea e ca dacă muncești într-o linie de producție, ar trebui să muncești încontinuu”, spune Johnson. “Chiar dacă sunt 20 de secunde în care nu ai de lucru, trebuie să identifici acel timp ca fiind risipă. Din punctul de vedere al unui cercetător al stresului, acelea sunt momentele în care cineva trebuie să se odihnească și să-și revină puțin”.

Măsura propusă de guvernul nipon ar putea fi de ajutor, pentru că, spune Johnson, organismul muncitorilor s-ar recalibra în acea perioadă de odihnă. “Asta durează ceva dacă ai avut parte de o perioadă de stres foarte intensă. Poate mai mult decât un concediu obișnuit. Dar orice concediu ajută”.

Puteți citi și:

În Finlanda, tot mai multe companii își plătesc angajații să facă sport

Antimunca – o alternativă morală la obsesia pentru “joburi”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger