Japonia a câștigat cursa internațională de mașini solare din Australia

0

Mașinile alimentate de energie solară s-au întrecut în cadrul unei curse speciale organizate în Australia săptămâna trecută. Întrecerea a fost câștigată de reprezentanții Japoniei, după ce mașina lor a parcurs cu brio cei 3.000 de kilometri de șosea, reușind să ferească obstacolele din drum (canguri, tufișuri în flăcări și alte forme de viață sălbatică).

 

Cursa a pornit din orașul Darwin, situat în nordul Australiei și s-a încheiat în sud, în orașul Adelaide. Toate echipele participante au pornit în cursă duminica și prima care a încheiat traseul a fost echipa Japoniei, sosită la linia de final după patru zile (adică joi). Japonezii au fost reprezentați în cursă de Universitatea Tokai (din apropierea capitalei Tokyo). Pe locul al doilea s-a clasat echipa Olandei, iar pe locul al treilea au ajuns reprezentanții SUA (Universitatea din Michigan). Șoferii mașinilor au mărturisit că obstacolele drumului au fost mult mai neobișnuite decât s-ar fi așteptat: de la incendii de tufișuri la cirezi de vite, de la turme de oi la șopârle, canguri și alte animale. Cea mai mare provocare, însă, au fost vânturile puternice.

La cursă (ajunsă la a 11-a ediție) au participat 37 de mașini din 21 de țări diferite. Mașinile sunt construite de universitățile care intră în competiție, tinerii studenți sau doctoranzi întrecându-se, astfel, și în materie de design, nu doar de tehnologie. Regula a fost ca fiecare mașină să utilizeze numai energie generată de soare. Practic, mașinile au rulat numai în timpul zilei, pentru că noaptea nu aveau cum să se mai miște. Echipajele au înnoptat în corturi, sub cerul liber. Incendiile de tufișuri din zona teritoriilor de nord australiene au forțat câteva mașini să se oprească din cursă și să aștepte trecerea ghemotoacelor de vegetație în flăcări, care invadau autostrada. Una din mașinile participante la cursă (a echipajului din Filipine) a avut ghinion: bateria i-a explodat chiar după începutul cursei. Cu toate acestea, cum nimeni nu a fost rănit și bateria înlocuită rapid, mașina a continuat cursa. Această întrecere, devenită tradiție anuală, este competiția favorită a universităților și cercetătorilor care caută noi surse curate de energie pentru alimentare mașinilor.

 

Sursa: Reuters / ENN

Foto: Tokai University


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger