Japonezii poartă costume din spandex care le acoperă întreg corpul, ca experiență eliberatoare

0

În Japonia există o subcultură fetișistă numită “zentai”, o abreviere a termenului “zenshintaitsu” (“costum care acoperă întreg corpul”), ai cărei adepți spun că experimentează eliberarea prin eclipsarea sinelui fizic, scrie Japan Times. Publicația niponă a vorbit cu câțiva zentaiști, care descriu costumul din spandex tras până peste cap drept un anonimizator care îi eliberează de privirile critice ale societății.

Argumentul de mai sus poate suna ca o contradicție, din moment ce costumele atrag multe priviri condescendente iar cei care îi poartă sunt luați adesea la mișto în Japonia, însă această atitudine critică se răsfrânge asupra costumului fără să-l penetreze pe cel care îl poartă. Unii zentaiști poartă își poartă costumele după moda supereroilor și fac fapte bune în public, alții ca fetiș sexual. Costumații își fixează întâlniri pe forumuri online sau prin Tokyo Zentai Club, ai cărui 10 membri se întâlnesc în fiecare lună la grătare și petreceri.

“În Japonia, mulți oameni se simt pierduți; se simt incapabili să-și găsească rolul în societate”, spune Ikuo Daibo, cercetător la Universitatea Mirai din Tokyo. “Au prea mulți idoli și nu-și pot alege unul pe care să-l urmeze.” În acest context, crede el, zentaiștii și-au găsit o formă nouă de expresie, ascunzându-și înfățișarea cu ajutorul costumelor pentru a-i obliga pe ceilalți să le descopere “adevărata” identitate, cea de bază, fără să pună preț pe aspectul lor fizic. “Într-un fel, ei încearcă să-și expună sinele profund ascunzându-și identitatea”, spune cercetătorul. “Mi se pare o formă interesantă de comunicare.”

Citiți ce spun zentaiștii despre fetișul lor pe Japan Times.

 

Puteți citi și:

Un japonez a cheltuit 150.000 de dolari pentru a arăta ca David, sculptura lui Michelangelo

Scufundătoarele Ama din Japonia: o tradiție veche de 2.000 de ani, ajunsă în declin

Japonezii plâng în grup pentru a scăpa de stres

Japonezii își modifică liniile din palmă ca să-și schimbe soarta


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger