Jandarmul Cașcaval: pușcărie de la 6 luni la 5 ani

13

În dimineaţa zilei de 12 februarie 2011, aproximativ 150 de cetăţeni s-au strâns în jurul Halei Matache, în cadrul unui eveniment artistic-cultural: atelier de desen. Jandarmeria, iubitoare de frumos şi patrimoniu în curs de mătrăşire, a vrut şi ea să fie în stradă. Dintre toţi jandarmii înalţi şi frumoşi,  jandarmul Caşcaval s-a arătat mai puţin impresionat de actul artistic şi a trecut la dat amenzi.

de Irina Zamfirescu

Şi-a ales o singură ţintă, pe care a urcat-o în dubiţă şi pentru care pregătise un frumos proces verbal de contravenţie. Cetăţeanul acostat de jandarmul Caşcaval a refuzat să semneze: nu el organizase acel eveniment, așa cum scria pe amendă. Într-adevăr, cetăţeanul vizat de forţa de ordine (o forţă, două forţe, mai multe forţe) nu era străin de subiectul Hala Matache. Cu o săptămână înainte de atelierul de desen, solicitase o aprobare pentru organizarea unui concert în zonă – cu sprijinul unor trupe care să cânte pro bono. Dar Primăria a zis nu.

Motivul invocat: nu este sigur pentru cetățeni. Asta se întâmpla când şantierul încă nu era şantier. Totuşi, în lipsa avizului Primăriei, planul a fost abandonat.

Câteva zile mai târziu, au apărut pe Facebook invitaţii: atelier de desen. Studenţii de la arhitectură erau invitaţi în zona Matache să deseneze paşnic şi idealist silueta Halei cu acelaşi nume. Curioasă din fire, dar nu prea talentată la desen, am luat şi eu parte la eveniment. La fel au procedat şi alte câteva zeci de cetăţeni. Dar noi ceilalţi am fost irelevanţi pentru jandarmul Caşcaval. Problema lui era Nicuşor Dan, care, atunci când nu este săltat în duba Jandarmeriei, conduce şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Redăm fidel argumentele incriminatoare, conform cu procesul verbal încheiat:

 

1. El este persoana care în urmă cu două săptămâni depusese o cerere pentru o adunare în zonă. Legătura de cauzalitate între respingerea unui aviz pentru un concert şi organizarea unor ateliere de desen îmi scapă. Orice ţine de aspectele unor contravenţii trebuie să fie matematic. Trebuie să existe dovezi şi nu presupuneri. Prezumţia de nevinovăţie se aplică până la proba contrarie. Oare care să fie acea dovadă stârpitoare care să indice că de fapt Nicuşor Dan este creierul din spate?

2. Faptul că Nicuşor Dan a dat declaraţii de presă. Într-adevăr, a dat. Alături de el au mai dat Theodor Paleologu, Andrei Pippidi, Mircea Toma, cel puţin doi ong-işti şi cel puţin un copil din zonă. Bizar şi neliniştitor este că Nicuşor Dan a fost singurul care a primit o “notă de plată” la final.

 

Nouă luni mai târziu (8 decembrie 2011), la Judecătoria Sector 1 se judeca contestația amenzii. În calitatea mea de martor al lui Nicuşor Dan, am asistat la momente de stupoare, şoc şi groază pentru judecător, pentru persoanele aflate în sala de judecată şi pentru statul de drept. Alături de mine se afla martorul Jandarmeriei. Un paznic din zonă, adică o persoană pe care Jandarmeria a găsit de cuviinţă că trebuie să semneze procesul verbal, în condiţiile în care Nicuşor Dan a refuzat să semneze.

Domnul a jurat cu mâna pe Biblie: va spune adevărul. Judecătorul i-a citat articolul de Lege care va duce la arestarea lui dacă va minţi. Domnul a tresărit: nu suna bine deloc detenţia. Judecătorul l-a întrebat dacă ştie pentru ce se afla în sala de judecată: “că Jandarmeria m-a trimis, dar nu ştiu pentru ce”.

 

J: Aţi fost în ziua de 8 februarie în zona Halei Matache?

M: Nu.

J: Apropiaţi-vă. Ați semnat acest document?

M: Nu. Aceasta nu este semnătura mea.

J: Sunteţi sigur? (Judecătorul nu a putut să îşi reprime o grimasă de uimire).

M: Absolut, nu am fost în zonă, nu eram de lucru. Şi asta, domnule Judecător, nu este semnătura mea!.

J: Şi de unde are Jandarmeria datele dumneavoastră de identificare?

M: Păi la noi vin controale sistematice de la Jandarmerie şi ne iau datele de identificare.

 

Foarte interesant! Jandarmul Caşcaval, cel care a semnat în numele Jandarmeriei amenda, a făcut ceea ce în Legea românească poartă numele de  fals şi uz de fals. Conform Art. 288, Codul Penal:

 

Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Domnu’ jandarm Caşcaval era în exerciţiul funcţiunii: era la vânătoare de aşa zişi duşmani ai poporului. Din fericire pentru această speţă, nedreptăţitul a găsit dreptatea. Evident, vom insista ca art. 288 din Codul Penal să devină o mantră pentru domnul Caşcaval.

Îngrijorător este că, de ceva vreme încoace, Jandarmeria este spumegândă. Ne caută, ne vrea umiliţi şi cu banii luaţi.

Nu ştiu câţi dintre cei care au primit amenzi au timp să aştepte pe holurile de judecată (sunt minim 2 zile pierdute pentru a contesta o atfel de amendă). Nu ştiu câţi au confortul financiar de a-şi angaja un avocat ori au dibăcia de a se reprezenta singuri. Tot acest ciclu de intimidare, abuz şi căutare a dreptăţii se termină, din ce în ce mai des, chiar cu anularea în instanţă a amenzilor. Costisitoare şi agravantă scenă.

Toate aceste absurdităţi au loc doar pentru ca domnul jandarm Caşcaval să poarte o uniformă albastră şi o pereche de bocanci de piele. E timpul pentru o schimbare de uniformă. Articolul 288 din Codul Penal o recomandă.

 

Puteţi citi de acelaşi autor:

“Aoleo sări-mi-ar ochii / să nu văd cum fură popii”. Rectificarea bugetară în anticamera raiului

Bucureştiul de la a la z şi primarul de la a la y

Adevăratul discurs al euro-coruptului Adrian Severin

Occupy RMGC

Mai puneţi mână şi pe o telecomandă

Dacă nu se lasă cu sânge, nu cred că intră13 comentarii

 1. Sunteti varza si n-aveti nimic in cap. Peste 2 ani veti privi inapoi amuzati de lipsa de continut a actiunilor voastre. E un non-sens total ce spuneti.

  • Domnule Dan, eu am vorbit despre decizia unei instante – anulare unei amenzi, plus o infractiune a unui Jandarm. Iar dvs imi suneti evaziv ca nu avem continut in ceea ce priveste “actiunile noastre”.Non-sensul nu cred sa fie la noi!

   • 1. Irina, te rog, domnul “Dan” este jandarm sau cadru m.a.i. si drept urmare nu merita o replica pt aberatiile lui.

    2. Am trecut prin aceeasi situatie. Imi pare rau ca dupa ce am castigat constestatia nu am mers mai departe cu “fals si uz de fals” ca sa-l bag la inchisoare pe jandarmul care mi-a incheiat procesul verbal dar, nu mi-am mai permis alt timp pierdut mai ales ca am avut dibacia sa ma reprezint singur.

    3. In lumea celor care merg frecvent la stadion nu mai e o noutate abuzul fortelor de ordine sau ca Romania este de ceva vreme buna un stat politienesc.

 2. Cașcaval e numele real sau o glumiță? Puneți, nene, numele complet, care-i faza, vă e rușine?
  Vorba lui Eminescu – Numele complet or GTFO.

  PS: Rog un admin să se uite la IP-ul lui Dan și să-mi spună dacă rimează cu jandarmeria.

  • Da, cascaval e numele lui adevarat. revin si cu prenumele. cascaval mi s-a parut suficient de relevant. dar e just – daca e sa fie cascaval, sa fie complet!

 3. din pacate sunt inca multe “bate” in sistem, “fericiti” in uniforma si bocancii statului.. si nu numai la jandarmi.. Testele psihologice sunt subiective iar programele educationale sau comportamentale sunt din alte epoci..

 4. Pingback: Băsescu și serviciul de descrâncenare | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Cascaval Dumitru,iata-l in toata splendoarea tupeului si incompetentei,inca e liber si continua abuzurile,falsurile,ba mai mult acte de violenta,sechestari de persoane….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger