Jandarmeria se comportă ca o firmă de pază în Pungești. UPDATE: Minidocumentar al Asociației Vira despre "Vama Pungești" + FOTO

1

În jur de 1 000 de jandarmi au fost prezenți luni dimineață la Pungești, fiind aduși din mai multe județe ale țării cu patru autocare și șase autospeciale ale Jandarmeriei, scrie Adevarul. Potrivit dailybusiness.ro, o asemenea desfășurare de forțe de ordine s-a mai întâlnit în rare cazuri, un exemplu fiind finala Europa League, între Atetlico Madrid și Athletic Bilbao, de pe Arena Națională din București. Atunci, firma BGS a trimis 1 700 de agenți de pază.

 

Fotografiile au fost realizate de Asociția Vira

 

 

După intervenția abuzivă de luni, situația a început să se liniștească acum la Pungești, ne spune Matei Budeș, de la Asociația Vira, iar tabăra de rezistență să-și reia, încet, funcționarea obișnuită. Cu toate acestea, continuă activistul, în zonă s-a instalat o atmosferă de graniță în care jandarmeria se comportă ca un agent de pază al Chevron.

 

Matei Budeș, Asociația Vira:

Luni noaptea am încercat să ajungem la tabără și la sondă. Eram cu băieții de la Casa Jurnalistului și cu un reporter de la France Press, am mers cu toții prin câmp, prin stufăriș, și am ajuns pe la 11 noaptea în apropierea taberei. Erau foarte mulți jandarmi. Băieții cu care eram au stat culcați în iarbă și au reușit să intre în tabără pe 11.30-12. Eu am intrat marți dimineață, pe la ora 9. În timpul nopții, firma care se ocupa cu paza sondei a instalat două reflectoare pe care le mișca pe diferite părți ale câmpului, ca la graniță, iar o mașină de pază, împreună cu un paznic îmbrăcat ca paramilitarii, cu o lanternă care bătea la câteva zeci de metri, patrula pe lângă gardul care înconjoară perimetrul sondei Chevron. Pe partea cealaltă a drumului, partea cu tabăra de rezistență, erau patru dube parcate, iar jandarmii patrulau câte doi, în X, ca niște grăniceri, pe o rază de vreo 300 de metri. O făceau sub pretextul că este zonă adiacentă sondei, dar nu cred că este în atribuția jandarmilor să facă asta. Aveai senzația de stat străin și de teritoriu militarizat. Jandarmii care ne-au oprit la filtru se comportau ca în vamă.

Eu am intrat cu niște activiști, sub pretextul că am venit să recuperăm niște lucruri. Se dăduse drumul la trafic de dimineață. Mai cu filtru, mai cu întrebări, dar era mai lejer. Ziua, jandarmii îi escortau pe angajații firmelor de-acolo, care veniseră pe jos, ca și cum ar fi fost agenți de pază. Când am intrat, în tabără mai erau încă vreo șapte oameni, mai plecaseră doi-trei, deci au fost cam zece în noaptea de dinainte. Erau destul de agitați și de obosiți în același timp. Discutau despre cum a fost luni, cu intervențiile jandarmeriei. Lumea era destul de supărată. La un moment dat, un jeep al unei firme a ieșit din perimetru și a intrat pe un teren adiacent, un lan de grâu luat în arendă de omul de afaceri Adrian Porumboiu. Au trecut ca prin brânză prin el, iar oamenii din tabără s-au supărat foarte tare. Ei nu erau lăsați să treacă dincolo de gard, iar angajații se plimbau în voie în afara perimetrului. I-au rugat pe jandarmi să intervină, dar nu s-a întâmplat nimic. Jandarmeria acționează în interesul companiei, sub pretextul că-i apără pe oameni, să nu iasă pe marginea drumului și să fie călcați de mașini.

[Jandarmii] au mai dat drumul în tabără și câtorva țărani dintr-un sat apropiat, au venit cam 10-15 în grup. S-au pus în fața utilajelor care lucrează acolo și au început să strige la muncitori „rușine”, „sunteți trădători”, apoi au venit jandarmii, au vrut să-i dea la o parte, dar nu au putut pentru că eram și eu cu camera acolo și s-au ferit să facă chestii abuzive, să intre în forță. După aceea au venit și Digi 24 și B1 TV, iar situația s-a menținut cumva pașnică. Apoi lucrurile au început să se calmeze. A mai fost o discuție cu proprietarul terenului, despre gardul jandarmeriei pus acolo aiurea, ilegal. Proprietarul a mai spus și că va depune o plângere pentru că a fost ridicat abuziv luni, din spatele gardului. Au mai venit cam 40-50 de oameni din alte sate, au stat în tabără câteva ore, după care s-au împrăștiat. Când am plecat eu de acolo, pe la 6 seara, mai rămăseseră trei oameni în tabără. Când am vorbit însă cu cineva de acolo, la ora 10, se întorseseră mai mulți și erau vreo 30-40. Cumva s-a stabilit logica normală a taberei, care are trei-cinci oameni sau momente în care sunt 50-60, dar există cumva o senzație de tensiune latentă.

 

pungesti22

pungesti18

pungesti4

pungesti12

pungesti3

pungesti13

pungesti20

pungesti8

pungesti10

pungesti main

pungesti7
pungesti19
pungesti17

pungesti16

pungesti14

pungesti15

pungesti21

 

Între timp, Rezistența Pungești încearcă o mare adunare în comuna vasluiană, programată pentru 7 decembrie, avaaz.org a publicat o petiție pentru stoparea lucrărilor Chevron și a abuzurilor forțelor de ordine în Pungești (petiție care a depășit în momentul de față 23.3000 de semnături), iar un bărbat i-a trimis președintelui Traian Băsescu și șefilor instituțiilor însărcinate cu ordinea publică o schisoare deschisă în care amenință că nu-și va mai plăti contribuțiile la stat dacă acesta nu ia măsuri împotriva abuzurilor de la Pungești.

 

 

Puteți citi și:

Vești de la Pungești: ”E scenariu de război aici!”

Pungești sub asediu

Ia-ți tigăile și marș acasă în America mă-tii!


Un comentariu

  1. o sa aveti parte de razboi civil idiotilor….stiti bine ca pentru fragmentare hidraulica nu a-ti dat drumul numai la pungesti……daca acum v-au sarit in cap o mana de oameni, sunt curios ce-o sa faceti cand se vor inmulti si se vor antrena masele….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger