Izolarea socială crește riscul de deces

0

Izolarea socială este asociată cu un risc mai ridicat de deces, indiferent dacă oamenii se simt sau nu singuri, arată un nou studiu.

Cercetarea care s-a axat pe 6.500 de femei și bărbați britanici peste 52 de ani arată că izolarea față de familie și prieteni este asociată cu un risc cu 26% mai mare de deces de-a lungul a șapte ani. Dacă participanții s-au simțit sau nu singuri nu a influențat rezultatul.

Nu e prima dată când izolarea și singurătatea sunt asociate cu o stare de sănătate mai proastă, dar, de această dată, cercetătorii au vrut să vadă dacă motivul era de natură emoțională sau ține de realitatea de a avea un contact social redus.

Participanții izolați social, adică aveau un contact redus sau nu aveau deloc contact cu familia și prietenii, erau, în cea mai mare parte, mai bătrâni și necăsătoriți și aveau o boală îndelungată care le afecta mobilitatea. Persoanele care s-au descris ca simțindu-se singure erau, în cea mai mare parte, femei și aveau mai multe afecțiuni, printre care depresie.

Atât izolarea socială, cât și singurătatea erau asociate cu un risc mai mare de moarte, dar după eliminarea factorilor care țineau de probleme de sănătate, doar izolarea socială a rămas importantă.  Acest risc nu s-a modificat atunci când cercetătorii au adăugat dacă o persoană se simțea sau nu singură în izolarea sa.

“Legăturile sociale pot furniza sprijin emoțional și căldură ceea ce e important, dar înseamnă și sfaturi, siguranța că o persoană își ia medicamentele și sprijijn în a face lucruri”, explică profesorul Andrew Steptoe, directorul Institutului de Epidemiologie și Asistență Medicală din cadrul University College London, autor al studiului, care s-a declarat surprins de rezultatele studiului.

De asemenea, cercetarea a mai arătat că numărul celor între 55 și 64 de ani care trăiesc singuri a crescut cu 50% în ultimii 15 ani.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger