Ivan Patzaikin, erou de benzi desenate

0

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat volumul de bandă desenată „MILA 23” – o poveste despre naturalețe, optimism și spiritul Deltei Dunării, inspirată de valorile și energia unui învingător: Ivan Patzaichin.

 

În 64 de pagini inspirationale, “MILA 23” este o poveste grafică fără precedent ce își propune să retraseze într-un nou limbaj povestea de viață a legendarului canoist român Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial, născut în Deltă, în satul Mila 23.

Sub semnătura cunoscutului ilustrator român Alex Tălâmba, spațiul ficțional și universul real, simbolul și concretetea se întrepătrund pentru a da naștere unui erou local. Evoluția personajului de poveste pune în lumină pe de o parte bestiarul dunărean și, pe de altă parte  experiența profundă de viață pe care o poate da Delta Dunării.

“MILA 23” este o plăsmuire a unei lumi sui-generis, structurată de elemente aparținând imaginarului colectiv dunărean, de date și analogii autobiografice. Narațiunea se concentrează pe „reconstructia” a șase momente ce corespund unor secvențe temporale diferite. Cu fiecare capitol imaginat, prezența Deltei și legătura acesteia cu personajul Ivan devine mai puternică, cu fiecare instantaneu temporal ilustrat devine mai pregnant spiritul care a ghidat destinul acestuia.

Nu întâmplător, banda desenată debutează cu eroul în copilărie și se închide cu dialogul motivant dintre  Ivan și un copil, reproiectand un spațiu al valorilor esențiale demult uitate, ca repere de referință pentru generațiile tinere actuale.

“Am fost surprins când mi s-a propus să fiu transformat într-un personaj de benzi desenate, dar după ce mi-am dat seama că povestea urmă să-i motiveze pe copii să-și urmeze cu încăpățânare visele, așa cum am făcut-o eu, am trecut peste toate ezitările, iar acum mă bucur că n-am dat înapoi. A ieșit o carte frumoasăƒ, de care sunt mândru”, spune Ivan Patzaichin.

În luna august 2012, benzile desenate „Mila 23” sunt disponibile pentru public în Pop-up Shop Patzaikin din Băneasa Shopping City București, magazinul – eveniment dedicat Jocurilor Olimpice de la Londra și campionilor sportivi.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger