Iulie 2015, cea mai călduroasă lună din istoria consemnărilor meteo

0

După ce intervalul 2001-2010 a fost catalogat drept cel mai călduros deceniu din istoria consemnată, iar primele șase luni ale acestui an au bătut toate recordurile în materie de temperaturi ridicate, șirul de vești fierbinți continuă cu luna iulie 2015. Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), luna trecută a avut o medie de 16,6 grade Celsius, cu 0,08 grade mai mare decât recordul anterior, stabilit în iulie 1998.

În același raport, NOAA estimează că 2015 se va dovedi cel mai călduros an din istoria înregistrată, în condițiile în care 9 din cele mai călduroase 10 luni consemnate începând cu 1880 sunt cuprinse între 2005 și 2015. Specialiștii pun acest fenomen pe seama schimbărilor climatice și pe efectele meteo ale El Nino,  încălzire a zonei centrale din Oceanul Pacific, care determină schimbări meteo la nivel planetar.

”Lumea se încălzește. Și continuă s-o facă. Asta reiese constant din datele noastre,” arată Jake Crouch, cercetător la Centrele de Informații Meteo de la NOAA. ”Acum, că suntem destul de siguri că 2015 va fi cel mai călduros an din istorie, a venit, oare, timpul să calculăm efectele acestui lucru? Ce înseamnă acest fenomen pentru oamenii de pe planetă?”.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger