Sărăcia în copilărie este stresantă, iar stresul cronic are impact asupra sănătăţii fizice pe termen lung, cercetătorii observând că oamenii care se nasc săraci au mai multe şanse să dezvolte mai târziu sindromul metabolic, un set de factori de risc ce pot conduce la diabetul de tip 2, boli cardiovasculare sau atac cerebral. O nouă cercetare arată însă că există şi un factor care poate contracara aceste riscuri: o mamă girjulie şi iubitoare.
“Dacă copiii beneficiază de multă căldură maternă, în termeni de risc al sindromului metabolic se prezintă ca şi cum ar fi locuit în familii în care ambii părinţi aveau diplome înalte”, spune pentru revista Time autorul studiului, Gregory Miller, profesor de psihologie la University of British Columbia din Canada, folosind realizările profesionale pe post de indicator al unui statut social înalt. În cadrul cercetătrii au fost examinaţi 1.215 americani aflaţi între două vârste, cărora cercetătorii le-au stabilit background-ul socio-economic în funcţie de nivelul de educaţie al părinţilor, folosind chestionare pentru a determina cât de grijulii au fost părinţii lor. Per total, au aflat ei, copiii care cresc în sărăcie prezintă cu 40% mai multe şanse de a dezvolta sindromul metabolic în viaţa adultă, ceea ce include hipertensiune arterială, intoleranţă la glucoză şi un surplus de grăsime în jurul taliei, decât copiii mai privilegiaţi. Acest risc se menţine ridicat la chiar şi în rândul copiiilor săraci care termină facultatea şi îşi îmbunătăţesc statutul socio-economic.
Când au luat în calcul efectele grijii părinteşti asupra sănătăţii, cercetătorii au observat că surplusul de risc dispare. Copiii care cresc în familii cu un nivel de educaţie scăzut, dar care beneficiază de mame iubitoare şi atente, nu au mai multe şanse de a dezvolta sindromul metabolic decât cei ai căror părinţi posedă diplome universitare. Motivul: grija părintească reduce modificările fiziologice asociate stresului cronic care, la rândul său, este asociat cu sărăcia şi cu dezvoltarea copiilor. Unul dintre efectele stresului cronic este modificarea nivelului de cortizol, un hormon al stresului ce afectează reglarea glucozei şi a insulinei. Efectele se răsfrând astfel asupra vaselor sangvine, asupra elasticităţii lor, şi asupra reţinerii grăsimii în cavitatea abdominală. Grija maternă reduce nivelul acestui hormon al stresului, diminuând efectele unui statut social scăzut şi al traiului într-un mediu cu infracţionalitate ridicată, învăţându-i pe copii că pot avea încredere în oameni chiar dacă cresc într-un mediu periculos şi imprevizibil.
Sursa: Time
Foto: Flickr/sektordua