După Fidel Castro, Mihail Gorbaciov și mulți alții, a venit rândul scriitoarei J.K. Rowling să fie ”omorâtă” printr-o postare de Twitter a profesorului italian Tommasso Debenedetti (foto), devenit celebru după ce a lansat în rețeaua socială vești false despre morțile unor celebrități. Italianul spune că face acest lucru pentru a atrage atenția asupra dezinformării în masă, practicate de presa grăbită.
Ultima ”victimă” a lui Debenedetti este scriitoarea JK Rowling, despre care profesorul spune că a aflat dintr-un tweet al autorului John Le Carre. După cum a declarat pentru AFP, Debenedetti, care predă literatură la Roma, ”moartea prinde foarte bine pe Twitter”, iar când a văzut că Le Carre are peste 2.500 de followeri pe Twitter, printre care numeroși jurnaliști străini, s-a gândit că îi poate folosi faima pentru a răspândi o veste falsă. Așa că l-a citat pe scriitor, spunând că J.K. Rowling a murit într-un accident de mașină. Debenedetti și-a văzut postarea reluată de sute de ori, ba chiar transformată în știre de o televiziune chiliană. ”Din păcate, jurnalismul funcționează în mare viteză. Știrile false se răspândesc exponențial,” a mai spus italianul.
Profesorul de literatură se mai mândrește cu faptul că purtătorul de cuvânt al Vaticanului l-a forțat să nege public anunțul despre moartea Papei Benedict XVI, pe care îl făcuse ”preluând” un fals anunț de pe contul lui Tarcisio Bertone, secretarul Vaticanului. De asemenea, Debenedetti mai spune că datorită lui, mai precis unui tweet care anunța moartea președintelui risian Bashar al-Assad, prețul petrolului a crescut, iar după ce a postat un anunț despre moartea lui Gorbaciov, pagina de Wikipedia dedicată fostului lider sovietic a fost actualizată cu data morții acestuia.
”Eu nu urmăresc decât figuri importante, care au toate mijloacele la dispoziție pentru a răspunde foarte repede. Nu aș anunța niciodată moartea unui scriitor mai puțin cunoscut sau a unui vecin,” spune pasionatul acestui hobby mai puțin obișnuit. Italianul înceracă prin ”jocurile” sale să atragă atenția asupra faptului că media ar trebui să analizeze cu mai multă prudență știrile și să verifice faptele în diseminarea materialelor.
O altă preocupare a lui Debenedetti este crearea de conturi de Facebook false pentru personalități ca Umberto Eco sau Mario Vargas Llosa, unde postează declarații inventate ale acestora. De asemenea, profesorul susține că a reușit să publice în canale de presă importante interviuri inventate cu scriitori celebri, printre care și unul cu autorul american Philip Roth, pe seama căruia a pus câteva comentarii împotriva președintelui Obama. Italianul nu-și regretă însă faptele, susținând că toate aceste preocupări fac parte dintr-un demers ”postmodernist.”
Sursa: PhysOrg
Foto: lecturaalsur.com