După ce Franța a înaintat legea care interzice supermarketurile să arunce alimentele nevândute, acestea urmând să fie donate în scopuri caritabile sau către puncte de reciclare, Italia este a doua țară europeană care lucrează la un proiect legislativ similar. Spre deosebire de Franța, care ar urma să amendeze supermarketurile care contribuie la risipa de hrană, Italia vrea să încurajeze retailerii să doneze mâncarea, adoptând măsuri care să-i motiveze.
Risipa alimentară produce anual în Italia pierderi importante, care contribuie la problema generală a deșeurilor – pagubele asociate acesteia sunt estimate la circa 12 miliarde de euro în fiecare an, potrivit The Independent.
Pentru a reduce risipa de alimente, Italia lucrează la o lege menită să simplifice procesul donațiilor și să le încurajeze: dacă în prezent, orice magazin sau restaurant care vrea să facă o donație în hrană trebuie s-o declare în prealabil, noua lege vrea să elimine acest obstacol. Mai mult, statul va face reduceri de taxe pentru gunoi, în funcție de cantitățile de hrană pe care un agent economic le donează în scopuri caritabile.
”Încercăm să facem astfel încât, pentru companii, donarea să fie mai profitabilă decât aruncrea,” a arătat Maurizio Martina. ”În prezent, recuperăm anual 550 de milioane de tone de hrană care altfel ar fi ajuns la gunoi, dar în 2016 vrem să ajungem la un miliard.”
În ceea ce privește România, din păcate, cifrele nu arată deloc promițător: dacă în 2013, din 10.700 de tone de produse alimentare cu grad de risc scăzut pentru sănătate rezultate de la marile lanțuri de magazine și din industria catering, circa 5.000 de tone au fost incinerate. Alte 2.800 de tone au fost trimise la unități de procesare, pentru producția de făină proteică, iar alte 2.900 de tone au fost folosite ca furaje pentru animale. În 2014 însă, potrivit acelorași informații oferite de ANSVAS către Institutul Național de Statistică, din cele 18.000 de tone de alimente din aceeași categorie, care au fost recuperate din retail și catering, 16.000 de tone au fost incinerate. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că în România este mai ieftin pentru marile lanțuri de magazine să arunce și să incinereze mâncarea decât s-o doneze.
În prezent, se lucrează în România la un proiect de lege care să combată risipa alimentară și care reunește două inițiative legislative menite să contribuie la această risipă. În același timp, este nevoie de modificarea mai multor legi, astfel încât o lege care să urmărească donarea surplusului de hrană de către magazine în scopuri caritabile să fie într-adevăr fezabilă.
Combaterea risipei de mâncare este un fenonem pe care din ce în ce mai multe țări încep să-l ia în serios și să-l trateze cu proiecte legislative sau sociale specifice. Danemarca, de pildă, a deschis de curând primul magazin unde se vinde doar mâncare în surplus de la supermarketuri.
Sursa: The Independent