Ministerul italian al Sănătăţii se gândeşte să includă o taxă pe băuturi nealcoolice nesănătoase într-un proiect legislativ care ar urma să ajungă în această săptămână pe masa guvernului, au anunţat oficiali din ministerul citat. O taxă similară a fost impusă de Franţa anul trecut, în speranţa intensificării luptei împotriva obezităţii.
Potrivit surselor citate de agenţia de presă Reuters, ministrul italian al Sănătăţii, Renato Balduzzi, vrea să propună o taxă pe băutura nealcoolică nesănătoasă de 3 eurocenţi pe sticlă, în speranţa de a aduna la buget, din colectarea taxei, aproximativ 250 de milioane de euro. Deocamdată, nu au fost specificate băuturile care vor fi afectate de această taxă, dar se ştie că, în principiu, este vorba de cele răcoritoare (soft drinks) – adică sucuri pline de zahăr sau aditivi. „Este un imbold dat părinţilor pentru a oferi copiilor o dietă mai sănătoasă. Iar fondurile strânse din colectarea taxei ar putea fi utilizate pentru susţinerea costurilor sănătăţii publice”, a precizat Balduzzi pentru publicaţia La Repubblica.
Decizia de a impune taxa se bazează şi pe o reacţie din partea opiniei publice, motiv pentru care ministrul a şi lansat ideea înainte de a propune măsura în cadrul legislativ al reformei sănătăţii (o reformă care vine pe fundalul problemelor financiare cu care se confruntă Italia). O taxă similară a fost impusă de Franţa încă de anul trecut (taxa pe băuturi răcoritoare), cu scopul de a lupta împotriva obezităţii accentuate în special în rândul copiilor şi tinerilor. Potrivit estimărilor oficialilor francezi, se aşteaptă ca 280 de milioane de euro să ajungă în bugetul Franţei în acest an numai din această taxă. Şi legiuitori din SUA au analizat posibilitatea introducerii unei asemenea taxe, dar au întâmpinat o serioasă opoziţie din partea marilor producători de băuturi răcoritoare. Pe piaţa din Italia, cei mai importanţi jucători, din punct de vedere al vânzărilor, sunt Nestle, Coca Cola şi Sanpellegrino Group.
Sursa: Reuters