Italia: Amenzi de până la 300 de euro pentru țigări și gume de mestecat aruncate pe stradă

0

Aruncarea chiștoacelor pe jos e, probabil, unul dintre cele mai banalizate gesturi prin care oamenii contribuie la transformarea străzilor în coșuri de gunoi. Statisticile arată că, în fiecare an, circa 4,3 triliarde de chiștoace sunt aruncate la întâmplare pe stradă. Nu știm câți dintre cei care se debarasează neglijent de ele știu că este nevoie de vreo 25 de ani ca un filtru de țigară să se descompună pe căi naturale. Pentru a combate această problemă, Italia a pregătit o nouă lege, care prevede amenzi de până la 300 de euro pentru țigările aruncate pe jos.

Această inițiativă face parte dintr-un nou plan legislativ cu 79 de clauze distincte, menit să reducă poluarea și cantitatea de gunoaie aruncată în locuri necorespunzătoare de locuitorii orașelor italiene, dar și să reducă dependența de combustibili fosili și să promoveze dezvoltarea sustenabilă. Gesturile aparent nesemnificative, cum sunt aruncarea pe jos chiștoacelor, a bonurilor fiscale sau a paharelor de hârtie pentru cafea, precum și scuiparea gumei de mestecat pe stradă, vor fi sancționate cu amenzi care pornesc de la 30 de euro și pot ajunge până la 300 de euro.

Pe lângă sancțiunile dedicate cetățenilor, noua lege obligă administrațiile locale să asigure un număr suficient de coșuri de gunoi și scrumiere amplasate în spațiul public. De asemenea, prevede o invetiție de 35 de milioane de euro pentru combaterea poluîrii prin smog a celor mai mari orașe italiene. Cea mai mare parte a acestor fonduri va merge către asigurarea unor soluții de transport în comun gratuite și către extinderea rețelei actuale de piste de biciclete.

Sursa: The Local


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger