Un concurs de fotografie se ambiţionează să pună la vedere cât mai multe monumente istorice din România. Din aproape 30.000 de însemne istorice româneşti, peste o cincime au fost trase în chip. Biserici, conace, vechi hanuri, case de lemn, cule, ruine de chilii, clopotniţe, necropole şi situri arheologice – lista patrimoniului naţional include, spun datele Institutului Naţional al Patrimoniului, 29.585 de obiective ce atestează trăinicia neamului. Cum imaginile acestora sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire de pe site-ul institutului, Wikipedia sare în ajutorul celor care nu vor să-şi uite istoria sau sunt dornici să o (re)descopere.
Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Agnita. Foto: Andrei Popa
de Cosmin Popan (Das Cloud)
Proiectul Wiki Loves Monuments România 2012 se află la a doua ediție. Este un concurs mondial de fotografie, spun organizatorii, “destinat fotografiilor libere ale monumentelor istorice din mai mult de 30 de țări”. Concursul a debutat pe 1 septembrie și urmează să tragă linie o lună mai târziu, pe 30. Până la a porni concursul din acest an, doar 10% dintre monumentele istorice ale României erau pozate și urcate pe Wikipedia. Anul acesta, cu câteva zile înainte de deadline, colecția de fotografii trimise depășește 5.800 de imagini. Dacă nu există prea multe cadre cu aceleași monumente, putem spera la o dublare a celor zece procente ale ediţiei trecute. Zece fotografii vor fi premiate la final, cea mai bună fiind recompensată cu un premiu de 600 de lei.
“O așteptare realistă este că după ediția 2012 a Wiki Loves Monuments vom avea fotografii la Wikimedia Commons pentru aproximativ 13-14% din monumentele istorice ale României”, declară pentru Das Cloud Nicu Buculei, contribuitor Wikipedia și totodată membru al juriului. “E adevărat că numărul de fotografii nou adăugate va fi de peste 6.000, dar pe de o parte unele monumente au mai multe fotografii, lucru normal la monumente complexe, iar pe de alta parte se observă o concentrare mare la monumentele ușor accesibile, care pot avea zeci sau sute de fotografii, fața de cele mai obscure, la care este greu de ajuns”.
Mai păstrători decât vecinii
Față de vecini cum ar fi Ungaria sau Bulgaria, România are o comunitate de wikipiști mai preocupați de patrimoniu, spune Nicu Buculei: “Stăm foarte bine, dar nu neapărat din meritul nostru: Bulgaria nu a participat niciodata la Wiki Loves Monuments, iar Ungaria a participat anul trecut, nu însă și anul acesta. Pentru Ungaria, lista monumentelor istorice nu este publică, iar organizatorii Wiki Loves Monuments nu au putut-o obține de la autoritățile publice, așa ca au fost nevoiți să decline participarea”.
Pe de altă parte, polonezii sau cehii sunt mai harnici: “Polonia și Cehia au adunat ca parte a Wiki Loves Monuments până în momentul de față, cu 4 zile înainte de încheiere, 32.596 și respectiv 12.985 de fotografii, comparat cu 6.204 în România”. La polul opus se află Olanda, spune Buculei, “care se află în urma noastră cu numai 5.279 de fotografii, dar asta se întâmplă pentru că ei au acoperit deja în totalitate monumentele din tara lor în anii trecuti, au mai rămas numai foarte puține”.
“Jos wiki-labele de pe patrimoniu”
Monumentele cele mai fotografiate de contribuitorii Wikipedia în România sunt, după spusele lui Buculei, bisericile și mănăstirile, “iar foarte multe locuri goale în evidențele noastre apar în fața unor case sau situri arheologice”. “Cele mai multe fotografii reprezintă monumente din județele Suceava, Hunedoara și Sibiu, iar cele mai puține din Călărași, Dâmbovița și Ilfov”.
În afara listei de monumente istorice de la Institutul Național al Patrimoniului, comunitatea Wikipedia nu primește mare sprijin de la instituția de stat, se plânge Buculei: “Din păcate nu există nici un fel de colaborare cu acest institut, acesta a refuzat în mod explicit, există animozitate fața de proiectul nostru, fiind acuzați că stricăm lista monumentelor. Noi de fapt nu facem decât să o îmbunătățim, corectând erorile din ea, fie automat, fie cu ajutorul rapoartelor utilizatorilor și completăm informațiile relevante pentru noi, cum ar fi autor, coordonate, imagini”.
De ce este important proiectul Wiki Loves Monuments, l-am întrebat pe Nicu Buculei. “În primul rând este vorba de cultura și istoria României, puțini dintre noi le cunoaștem îndeajuns și există o mulțime de lucruri minunate despre care puțini dintre noi știm. Din păcate multe dintre acestea sunt în stare avansată de degradare. Apoi, Wikipedia în limba româna este mult mai săracă decât pentru alte limbi precum și Wikipedia în general este săracă în informații despre Romănia, putem îmbunătați aceste lucruri. Nu în ultimul rând, Wiki Loves Monuments este un proiect prin care putem arata oamenilor cât de ușor este să contribuie la un proiect comunitar, să le aratăm beneficiile licențelor libere și să îi familiarizăm cu Wikipedia”.
Das Cloud nu a reușit să obțină până în acest moment o poziție oficială față de acest proiect din partea Institutului Național al Patrimoniului.
Ruinele Mănăstirii Chiajna. Foto: Mihai Petre
Cadre din căruță
Unul dintre cei mai productivi fotografi din acest an este sibianul Andrei Popa, a cărui colecție de peste 1.000 de imagini va avea o contribuție semnificativă la fotoalbumul final al Wiki Loves Monuments. Tânărul de 28 de ani, de meserie restaurator de pictură la Muzeul Brukenthal din Sibiu, a aflat de concurs abia acum două săptămâni, de pe Facebook. Avea deja adunați cinci ani de bătut satele și orașele Transilvaniei, timp în care a fotografiat tot ce i se părea spectaculos și cu valoare de patrimoniu. “Lipseau poze de pe Wikipedia, eu le aveam și le țineam degeaba pe computer, așa că le-am urcat pe net. Am fost prin fiecare județ din Ardeal, mai puțin în Satu Mare. Am găsit abia târziu lista de monumente oficială, de la Institutul Patrimoniului, care oricum este ciudată, contestabilă și incompletă. Mi-a servit mai mult ca reper și cadru juridic”, spune Andrei pentru Das Cloud.
Cele mai multe dintre fotografiile lui Andrei sunt făcute în Sibiu. “Am căutat să pozez mai ales acele monumente care nu aveau poze pe Wikipedia sau care nici măcar nu erau de găsit cu imagini pe net. Acum cred că jumătate din monumentele din Sibiu au poze pe enciclopedia online”, spune fotograful. Cele mai spectaculoase monumente i se par, totuși, ansamblul bisericilor fortificate săsești și secuiești. “Sunt vreo 200 în Transilvania, iar șapte fac parte și din patrimoniul universal UNESCO”. La fiecare dintre aceste obiective de patrimoniu, Andrei Popa s-a deplasat fără un automobil personal. “Am fost în sate izolate, unde e greu adesea să ajungi. Îmi place să merg în excursie pe jos, cu transportul public sau chiar cu căruța localnicilor. Îmi trebuie doar un cort în spate”.
În juriul concursului din acest an se află și câștigătorul mondial al ediției de anul trecut, Mihai Petre. Fotografia sa, cu mănăstirea Chiajna de la marginea Bucureștiului, a fost aleasă câștigătoare dintr-un total de 165.000 de cadre înscrise în competiție. A fost invitat, ca răsplată, în vara acestui an, la o conferință Wikimania de la Washington. “Wiki Loves Monuments e o modalitate prin care ne putem promova mai bine ca țară, putem să mai scoatem și noi capul în lume”, explică Mihai Petre într-o discuţie cu Das Cloud.
Pentru cei tentaţi să-i calce pe urme, Mihai dă şi câteva sfaturi: “Fotografiile participanților trebuie să fie utile pentru Wikipedia în primul rând din punct de vedere academic, nu neapărat artistic, să poată intra într-un articol. Tehnica trebuie să fie curată, imaginea bine expusă, geometria corectă și fără distorsiuni”.
Săpați, deci, după istoria din jurul vostru cu obiectivul foto. Mai aveți câteva zile pentru premiul cel mare: o excursie la Hong Kong.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul partener Das Cloud.
Puteţi accesa şi:
FOTO Mânăstirea Chiajna, printre câștigătorii concursului Wiki Loves Monuments