Istoria unei străzi berlineze: boemă, pierdută, rău-famată, pol al artelor

0

O zonă a oraşului Berlin, renumită, cândva, pentru gloria boemă, dar, în timpurile prezente, cunoscută pentru activităţi ilegale – prostituţie, afaceri cu droguri etc. – revine la strălucirea anilor 1920, pe măsură ce chiriile scăzute de acolo atrag tot mai mulţi proprietari de galerii de artă sau de localuri cochete, iar noua faţă a cartierului atrage tot mai mulţi vizitatori.

 

 

Potsdamer Strasee (strada Potsdamer) a rămas, pentru berlinezi, un loc cu o istorie aparte: în anii recenţi, „faima” sa venea de la prostituţie, droguri şi alte activităţi din aceeaşi sferă derulate în zonă. În al Doilea Război Mondial, strada a fost lovită grav de bombardamente, iar, ulterior, în apropierea ei s-a ridicat celebrul Zid al Berlinului, care a împărţit Germania în două. Zona adăposteşte şi Palatul Sportiv, care, în perioada nazistă, era utilizat pentru întâlniri politice. În 1943, aici şi-a lansat Joseph Goebbels chemarea la „război total” împotriva celor care se opuneau expansiunii Germaniei naziste. Dar, în perioada Republicii Wiemar, când Berlinul era o continuă şi sofisticată petrecere boemă, artele au înflorit în acest cartier, locul unde a crescut celebra Marlene Dietrich sau unde au locuit, pentru o perioadă, personalităţi precum realizatorul de film Billy Wilder, muzicianul Joseph Roth (autorul Marşului Radetzky) ori scriitorul britanic Christopher Isherwood, al cărui roman „Goodbye to Berlin” a inspirat filmul „Cabaret”.

 

 

După război şi, mai ales, după ridicarea zidului, întreaga zonă s-a luptat pentru a-şi regăsi identitatea; însă, în 1991, după căderea zidului, cartierele din partea de est a Berlinului au oferit condiţii mai ieftine pentru dezvoltarea artelor sau a micilor afaceri conexe, astfel că artiştii şi proprietarii de localuri au migrat acolo. Acum, însă, cum partea estică a ajuns victima propriului succes şi nu mai este deloc ieftină, roata se întoarce şi artiştii au început să reanimeze strada Potsdamer şi cartierul aferent. Galerii de artă din ce în ce mai multe au apărut aici, adăpostite de clădirile vechi din secolul 19 ori ascunse prin curţi interioare ale acestora. Vizitatorii descoperă „intimitatea artei”, ca şi când ar găsi un loc secret şi se bucură de emoţia simţită. Sassa Truelzsch deţine o astfel de galerie, care prezintă artă contemporană (bazată pe instalaţii): „Am fost prima care a venit aici, în 2006 şi mă simţeam de parcă eram singurul proprietar de galerie din Berlin. Vizitatorii abia veneau, mai mult din întâmplare, iar acum am cel puţin 30 de vizitatori zilnic”, mărturiseşte ea.

 

 

„Procesul este specific dinamismului şi capacităţii de reinventare a Berlinului. Berlinul este un caz unic în lumea artei: oraşul îşi redescoperă în mod constant zonele ieftine şi uitate, le transformă într-un centru al artelor, după care se mută mai departe”, explică şi Juerg Judin, coproprietar al galeriei Nolan Judin. Pe lângă galerii de artă, aici au apărut şi restaurante, cafenele, localuri de toate felurile, chiar şi mici magazine care vând diverse suveniruri. Berlinezii redescoperă şarmul autentic al cartierului, iar elita artistică a oraşului vine să se întâlnească în localurile de aici. „Strada Potsdamer se poate afirma ca noul pol al Berlinului pentru lumea artelor. Zona este fantastică, oamenii vin să locuiască aici şi sunt atâtea lucruri de redescoperit”, cred cei care au investit în reamenajarea şi reinventarea zonei.

 

 

Sursa şi foto: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger