Istoria supravieţuitorilor Holocaustului, păstrată cu ajutorul hologramelor

0

Muzeul Holocaustului din Washington, SUA, are în plan ca anul viitor să pună la dispoziţia vizitatorilor holograme care vor înfăţişa seniorii supravieţuitori ai Holocaustului, ce vor oferi informaţii sau vor răspunde întrebărilor venite din public. Pentru acest proiect, muzeul lucrează cu o echipă de oameni de ştiinţă care creează hologramele şi programele ce le însoţesc. Hologramele vor fi proiectate în aer, pentru ca vizitatorii să le poată observa din orice unghi.

 

 

O demonstraţie recentă a proiectului a fost descrisă de către agenţia Associated Press, care scrie despre holograma ce îl înfăţişează pe Pinchas Gutter, acum în vârstă de 80 de ani, care era copil, în Polonia, în perioada Holocaustului. El nu se afla în încăperea în care avea loc demonstraţia (în cadrul şcolii de artă cinematografică a Universităţii Southern California), dar le povestea celor de acolo despre ororile Holocaustului şi iluzia realităţii era aproape perfectă: bătrânul se uita atent la audienţa sa, lua pauze, pentru a analiza întrebările sau gesticula. Hologramele care vor fi prezentate în muzeu vor fi însoţite de un program de recunoaştere vocală, care va permite identificarea întrebărilor puse de vizitatori.

Pentru a crea tot ce era necesar ca holograma lui să pară reală, Gutter a răspuns la peste 500 de întrebări puse de cercetătorii care lucrează la program, timp de cinci zile, în cadrul unor filmări destul de obositoare, realizate în condiţii de studio (foto sus). Dat fiind că seniorii supravieţuitori ai Holocaustului sunt vârstnici, proiectul va implica multă muncă şi răbdare, fără îndoială. Însă, până acum, niciunul dintre cei invitaţi să se alăture proiectului nu a refuzat. Scopul proiectului este de a păstra amintirile şi experienţele supravieţuitorilor Holocaustului pentru generaţiile viitoare, cât mai mult timp, într-o formă cât mai apropiată de autenticitate. Chiar dacă muzeul încearcă să aibă hologramele gata pe anul viitor, durata realistă de finalizare a proiectului este de cinci ani.

 

Sursa: Associated PressUniversity of Southern California, LS

Foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger