Istoria secretă din spatele ştiinţei stresului

2

Conceptul modern al stresului a pornit pe un acoperiş din Canada, de la câţiva şobolani îngheţaţi de vântul iernii. Se întâmpla în 1936, scrie National Public Radio (NPR), iar proprietarul şobolanilor era endocrinologul Hans Selye, un expert în a provoca suferinţă rozătoarelor în numele ştiinţei. “Îi supunea unor temperaturi extreme, înfometării pe perioade lungi de timp sau extenuării fizice. Apoi îi omora şi le analiza organele”, explică istoricul Mark Jackson.

 

 

Ceea ce a remarcat Selye a fost că, indiferent de tortura la care supunea şobolanii, efectele fizice asupra organelor acestora erau mereu aceleaşi. “Era un set anume de semne, universal valabil, cu schimbări vizibile mai ales la glanda suprarenală. Aşa că Selye s-a gândit că supunerea animalului la un stres prelungit ducea la modificări ale ţesutului şi fiziologice, care eliberau anumiţi hormoni, care, ulterior, cauzau boli şi, în final, moartea animalului”, spune Jackson. Aşa s-a născut ideea de stres. Iar Selye era hotărât să transforme conceptul într-o chestiune cu vâlvă internaţională. “A scris cam 1.500 de cărţi şi articole. Era incredibil. Dormea numai patru – cinci ore pe zi. Era primul în laborator şi ultimul la plecare, energia lui era fantastică. A umblat peste tot în lume propovăduind evanghelia stresului”, destăinuie istoricul citat.

Selye a scris în biografia sa (The Stress of My Life – una din cele 39 de cărţi scrise numai pe tema stresului): “Stresul va fi catedrala mea şi o voi şlefui şi perfecţiona. Ştiu că va dăinui”. Dar omul de ştiinţă nu a fost singurul care s-a hotărât să promoveze ideea stresului ca un profund pericol pentru sănătatea oamenilor. Pe la mijlocul anilor 1950, doi cardiologi americani, Meyer Friedman şi Ray Rosenman, au venit cu ideea personalităţii de tip A. Argumentul lor era că în America exista o întreagă clasă de oameni care îşi trăiau vieţile într-un stres şi o presiune atât de mari, încât corpurile lor erau puternic predispuse îmbolnăvirii, în special infarcturilor. Cei doi medici au publicat un studiu care susţinea că rata îmbolnăvirilor cardiace la bărbaţii cu personalitate de tip A era de două ori mai mare decât în cazul altor bărbaţi. Iar această idee a unei tipologii umane sensibile la stres şi conduse de stres a captat imaginaţia Americii.

“Şi astăzi se poate observa. Mii de site-uri vorbesc în continuare despre comportamentul de tip A, este o atracţie a culturii maselor”, consideră Mark Petticrew, director în cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine. Dar ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează, spune el, este că mare parte din cercetările privind stresul a fost finanţată de un anume sponsor. “Industria tutunului a fost un finanţator asiduu şi un stimulator al cercetărilor asupra stresului, aşa cum a fost promovat de Selye, dar şi asupra personalităţii de tip A. În fapt, personalitatea de tip A este, în mare măsură, o plăsmuire a industriei tutunului”, declară Petticrew. În ultimul deceniu, el şi echipa lui au analizat milioane de documente ale industriei în cauză, arhivate online la sfârşitul anilor 1990, ca parte a unor înţelegeri legale cu companiile producătoare de tutun. Astfel, au descoperit că atât munca de cercetare a lui Selye, cât şi mare parte din cea legată de personalitatea de tip A au fost profund influenţate de producătorii de ţigări.

Aceştia erau interesaţi în promovarea conceptului de stres pentru că le permitea să dea vina pe el, nu pe ţigări, pentru bolile de inimă şi pentru cancer. “În cazul lui Selye, avocaţii tutunului au influenţat conţinutul lucrărilor, i-au sugerat teme de dezbatere, au urmărit editarea materialelor. Producătorii de tutun au investit sume mari de bani în cercetările lui”, explică Petticrew, în baza documentelor analizate. “Influenţa lui Selye asupra modului în care societatea modernă percepe stresul este majoră. El a fost unul din oamenii de ştiinţă recunoscuţi ai secolului trecut, a fost nominalizat la Premiul Nobel de zece ori. Nu este corect, în opinia mea, să vorbim despre stres fără să luăm la cunoştinţă faptul că Selye a avut o legătură atât de strânsă cu industria tutunului şi că ei l-au ajutat să îşi modeleze ideile, iar el i-a ajutat pe ei să îşi modeleze argumentele”, spune reprezentantul London School of Hygiene and Tropical Medicine. Aceeaşi problemă apare şi în cazul personalităţii de tip A, unde studiile spuneau că nu ţigările cauzau boli cardiovasculare, mai ales în cazul bărbaţilor, ci personalitatea stresată. “Au existat foarte puţine studii care să arate că personalitatea de tip A este un factor de risc pentru boli, mai ales cardiovasculare. Vorbim de patru studii, mai exact, din care trei au primit bani de la industria tutunului”, explică Petticrew.

NPR a luat legătura cu reprezentanţi ai companiei Philip Morris, dar aceştia nu au oferit comentarii în legătură cu finanţarea cercetărilor lui Selye, preferând să se rezume la a spune că acestea au avut loc cu mult timp în urmă. Cert este că munca lui Selye a devenit cunoscută la nivel mondial, a dat naştere altor şi altor cercetări, devenind catedrala pe care el şi-o dorea. Nu încape îndoială că stresul, mai ales în forma cronică din copilărie, are un impact real, pe termen lung, asupra sănătăţii. Dar, după cum o spun mai nou oamenii de ştiinţă, ideea noastră despre stres (că ne face rău) este prea părtinitoare şi nu reflectă realitatea – că stresul nu este întotdeauna un lucru rău şi, în anumite cazuri, unor oameni chiar le face bine. Dar conceptul stresului promovat de industria tutunului prin cercetări şi marketing este bine înfipt în mentalitatea noastră – o fantomă a trecutului care continuă să ne modeleze perspectiva asupra acestui aspect al vieţilor noastre.

 

Sursa: NPR

Foto: Nicholas Ferguson

 

Puteţi citi şi:

Boala Tăcerii

“Este păcat şi ridicol să importăm ideologii şi mâncare care nu ni se potrivesc”

Demonul amiezii. Anatomia unei depresii


2 comentarii

 1. …detox your body at a deep
  level so you can feel life
  energy coursing through your
  body and mind. The best foods
  for this is fruits and
  vegetables of course.

  Fruits dig deep into the tissues
  to help dissolve accumulations
  and flush them out of the body.
  Vegetables provide minerals,
  structured water, and fiber
  which helps keep you balanced
  during the detox process.

  Remember to go slow and steady
  when it comes to detoxing your
  body. These recipes are super
  body cleansers and can be eaten
  as salads or juice.

  #1. Apple-Grapes-Lemon

  Make it into juice or eat it in
  a fruit salad form by chopping
  the apples and adding the grapes
  and squeezing the lemon over the
  top. You can also blend it and
  make a purple applesauce
  smoothie. This recipe dissolves
  accumulations in the colon,
  blood vessels and lymph and
  purifies the body on a deep
  level.

  #2. Cucumber-Celery-Dill-Spinach-Lime

  This recipe is great for
  detoxifying body odors. It also
  provides the body with lots of
  minerals for healthy cell
  function.

  It can be used in juice form, a
  blended soup or a salad. I hope
  you enjoy these recipes. I have
  a lot more videos and emails
  coming. Health is wealth. Peace
  be with you.

  Love,
  Dan

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger