Israelienii se adună ca la spectacol să privească bombardarea Fâşiei Gaza

3

Israelis watch bombings of Gaza from Sderot hillsideConflictul dintre Israel şi palestinienii din Gaza are deja ani buni la activ; atât de mulţi, încât locuitorii oraşelor de graniţă s-au obişnuit cu bombardamentele şi rachetele, de parcă ar fi focuri de artificii. Aşa se face că de multe ori, seara, israelienii se adună pe dealurile din jur, să privească bombardarea palestinienilor. Îşi aduc scaune, canapele, hamace şi se uită în direct la distrugeri, mai palpitante decât orice film de război televizat, în timp ce mai beau o bere sau mai discută temele arzătoare ale zilei.

 

Faptul că israelienii din oraşul de graniţă Sderot, lovit adesea de rachetele lansate din Gaza, şi-au făcut o formă de divertisment din observarea de la distanţă a bombardamentelor, în timpul cărora aplaudă sau scandează, nu face decât să completeze o tendinţă în ascensiune: turismul în zone de război. Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să călătorească în zone de război sau în locuri cu semnificaţie politică arzătoare pentru societatea contemporană, astfel încât au fost înfiinţate deja agenţii turistice specializate. Afganistan, Pakistan, Irak, Beirut, Congo sau Mexic sunt destinaţii din ce în ce mai tentante pentru cei care fie vor să vadă urmele războiului, fie vor să fie martori în direct la violenţele armate. Valoarea aşa-numitului turism al războiului a ajuns, potrivit unui articol foarte interesant din The Atlantic, la 263 de milioane de dolari.

Pe fondul acestei curiozităţi din ce în ce mai crescute, alimentate totodată de cinism, din ce în ce mai mulţi israelieni din oraşele de graniţă îşi omoară timpul privind şi comentând bombardarea palestinienilor. “Venim aici să ne uităm la bombardamente,” spune pentru The Guardian o tânără israeliană de 19 ani, care, împreună cu iubitul ei, soldat, obişnuieşte să privească atacurile armate şi să aclame intervenţiile israelienilor. La fel, bărbaţii se întâlnesc după apusul soarelui, înlocuind statul la televizor cu spectacolul sângeros la care pot asista live.

E deja un obicei cu tradiţie, consolidat de-a lungul anilor de asalturi israeliene şi rachete lansate de Hamas. În 2009, în timpul unei operaţiuni militare israeliene împotriva palestinienilor din Gaza, regizoarea Macabit Abramson a mers să filmeze la graniţa cu Gaza, unde a realizat interviuri cu mai mulţi “spectatori” ai războiului. “Am venit să vedem cum îi bombardăm pe arabi,” spunea un evreu ortodox, sau “E suprarealist… toată suferinţa şi toată viaţa se desfăşoară în acelaşi timp,” sunt de părere imigranţii veniţi să asiste cu ochii lor la bombardament. Toate aceste reacţii şi interviuri cu spectatori ai violenţelor militare de la graniţa Israel-Gaza sunt cuprinse în documentarul War Matador, al cărui trailer îl puteţi vedea mai jos:

 

 

Surse: The Atlantic, The Guardian

Foto: UPI/Landov/Barcroft Media


3 comentarii

  1. ACUM.Acolo, este un al doilea holocaust numai ca evreii sunt trupele SS care macelaresc si omoara neincetat sute de oameni nevinovati . Sa v-a fie rusine ”think outside the box ” , din acest articol de rahat pot intelege ca voi sunteti PENTRU Genocidul in masa ! Informati-va corect cand dati copy paste …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger