Islandezii se opun construcției unui drum pentru a proteja habitatul elfilor

0

În ultimele luni, zeci de ecologiști din Islanda au protestat față de construirea unui drum care ar trece printr-o zonă cu roci vulcanice din peninsula Alftanes, nu departe de capital Reykjavik. Protestatarii susțin, printre altele, că drumul ar distruge habitatul elfilor care trăiesc în această zonă. Potrivit mitologiei germanice, elfii sunt fiinţe supranaturale, imaginate ca nişte pitici — binevoitori sau răuvoitori –, care simbolizează forţele naturii.

 

elf

Sondajele arată că peste jumătate din populația Islandei crede în elfi sau cel puțin nu exclude posibilitatea existenței lor. “Islandezii sunt foarte atașați de țara lor, poate mai mult decât ceilalți oameni. Este o dragoste pentru pământul in sine, pentru sol, munți, ape, văi și chiar pentru vulcanii care scuipă foc”, scriu autorii May și Hallberg Hallmundsson, într-o carte de basme tradiţional islandeze. Potrivit acestora, pentru locuitorii Islandei, țara lor nu a fost niciodată doar o acumulare de materie fără viață, fiind perecpută ca o entitate vie, iar fiecare parte din peisaj are un caracter propriu. Această atitudine nu este departe de credința că țara a fost la rândul ei vie cândva, mai spun ei.

Spiritul viu care trăiește în dealuri și ape a fost personificat sub forma elfilor și a altor ființe magice, iar islandezii cred că aceștia trebuie tratați cu respect. Astfel, componenta de mediu, pentru caee protesteată cetăţenii Islandei, e dublată şi de o componentă mistică, lucru care cetăţenii luptă cu egală convingere. Totodată, pe lângă pericolele pe care amenajarea drumului în cauză le presupun pentru habitatul elfilor, protestatarii invocă, de asemenea, faptul că această construcţie ar afecta zone naturale protejate prin lege şi ar distruge un segmen important de patrimoniu natural-cultural, cu relevanţă chiar şi pentru cei care nu cred în elfi.

Acesta nu este primul protest de mediu care implică ființe magice. Folcloristul Andy Lechter scrie despre protestele din anii 1990, din Marea Britanie față de un program guvernamental de construire de drumuri și cariere de exploatare, care ar fi distrus habitatul zânelor. Lecher, de altfel, analizează în profunzime naşterea unei culturi protetatare care “combină politica acţiunii directe cu stilul de viaţă al nomazilor anarhici şi cu o anumită sensibilitate neo-păgână. Această cultură a adoptat o mitologie cu personaje cum sunt zânele, care i-a plasat pe protestatari într-o bătălie de basm între forţele binefăcătoare ale naturii şi umanitatea tiranică şi distructivă,” scrie folcloristul britanic, citat de LiveScience. Totodată, “în această viziune animistă, lumea naturală este ameninţată de oamenii, care nu-şi mai cunosc limitele. Protestatarii se percep ca având ajutorul acestor spirite ale naturii.”

Sursa: LiveScience

Citiți și:

Ziua recordurilor Guiness Book: spiriduși, hula hoop, dans, yoga, fluierături și săgeți

Peisaje abstracte: Islanda, văzută de la înălțime


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger