Islanda a legalizat blasfemia, în ciuda opoziţiei bisericilor

2

Partidul Piraţilor din Islanda, care a devenit rapid una dintre cele mai populare formaţiuni politice din această ţară, în ultimele luni, a înaintat în parlament o solicitare de legalizare a blasfemiei, în contextul atacului asupra redacţiei revistei Charlie Hebdo din Paris.

 

 

Argumentul principal al “piraţilor” a fost că, într-o societate liberă, este esenţial ca oamenii să se exprime fără teama că vor fi pedepsiţi. Parlamentul islandez a abolit, astfel, la solicitarea reprezentanţilor Partidului Piraţilor, legea ţării care făceau blasfemia ilegală, lege care fusese adoptată în anul 1940. Oricine era găsit vinovat de încălcarea acestei legi putea face până la trei luni de închisoare sau putea primi o amendă.

Partidul Piraţilor a declarat că, prin acest vot, parlamentul islandez a arătat că “libertatea nu poate fi îngenunchiată de atacuri sângeroase”. Decizia parlamentului islandez, însă, nu face pe toată lumea fericită: mai multe culte din Islanda, între care biserica catolică, dar şi cea penticostală, s-au opus schimbării. Totuşi, Biserica Islandei se pare că a sprijinit decizia, susţinând că limitarea libertăţii de expresie este în dezacord cu atitudinea faţă de drepturile omului din timpurile prezente.

 

Sursa şi foto: Ice News

 

Puteţi citi şi:

Închisoare pentru blasfemie pe Facebook

Blasfemia unui imam din Pakistan


2 comentarii

  1. Societate liberă… Hai că e bună rău! Islandezii o iau repejor pe urma Irlandezilor care au legalizat căsătoriile homosexuale! Astea sunt “societăţi” libere de orice urmă de “common sense” – adică bun simţ!… Vae vobis!!!…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger