Irlanda a început demersurile pentru dezincriminarea posesiei unor cantităţi mici de droguri, printre care se numără heroina, cocaina şi canabisul, în timp ce Curtea Supremă din Mexic a declarat că indivizii au dreptul să cultive şi să consume marijuana. Ministrul pe problema drogurilor din Irlanda, Aodhán Ó Ríordáin, a spus într-o prelegere susţinută luni la London School of Economics că, începând de anul viitor, consumatorii de droguri din Dublin se vor putea injecta în camere speciale. Iar Curtea Supremă din Mexic a stabilit ieri, printr-un vot de 4 la 1, că interzicerea consumului şi cultivării de canabis pentru uz propriu este neconstituţională.
Ministerul irlandez a spus că dependenţii de droguri nu ar mai trebui să fie blamaţi, ci ajutaţi, subliniind că există o diferenţă între legalizare şi dezincriminare. Mai exact, vânzarea şi distribuţia pentru profit a substanţelor interzise vor fi considerate în continuare infracţiuni, însă consumatorii nu vor mai fi incrimanţi pentru dependenţa lor. “Cred cu convingere că trebuie să existe o schimbare culturală privind modul în care ne raportăm la abuzul de substanţe, dacă vrem să spargem acest ciclu şi să încercăm cu adevărat să atacăm dependenţa de droguri şi de alcool”, s-a pronunţat Ó Ríordáin. Camerele de injectare, a mai spus el, care ar urma să apară şi în alte oraşe irlandeze, vor fi “medii controlate clinic” şi vor avea scopul de a preveni expunerea la alte riscuri a unor indivizi deja vulnerabili. “Cercetările au arătat că folosirea centrelor de injectare supravegheate este asociată cu reducerea comportamentelor de risc privind injectarea la consumatori”.
Comentariile ministrului vin în urma unui raport al Biroului ONU pentru Droguri și Infracțiuni, făcut public luna trecută de fondatorul Virgin Airlines, Sir Richard Branson, susținător al reformei drogurilor, care părea să lanseze un apel global la dezincriminare. La câteva ore după ce a fost făcut public, documentul a fost retras, iar Biroul ONU pentru Droguri și Infracțiuni s-a distanțat de el și a sugerat că ar fi fost la mijloc o „neînțelegere nefericită”.
Peste ocean, în Mexic, Curtea Supremă a stabilit că interzicerea consumului de marijuana şi a cultivării sale în scopuri necomerciale încalcă dreptul oamenilor la dezvoltarea liberă a personalităţii. Asta ar putea conduce la legalizarea canabisului în scopuri recreaţionale dacă decizia Curţii va fi urmată de o lege. “Votul Curţii Supreme din Mexic este extraordinar din două motive: are la bază drepturile omului şi are loc într-una din ţările care a avut cel mai mult de suferit de pe urma războiului împotriva drogurilor”, a spus Hannah Hetzer, director de politici pentru cele două Americi în cadrul organizaţiei Drug Policy Alliance. “Uruguay a fost prima ţară care a legalizat marijuana, Canada ar urma să facă asta la rândul ei, iniţiativele cu marijuana medicinală se răspândesc de-a lungul Americii Latine şi în Caraibe, iar marijuana este legală în mai multe state americane. În urma acestei decizii importante din Mexic, e clar că Americile conduc reforma canabisului la nivel mondial”.
În Mexic, în ultimele luni, s-a născut o dezbatere publică pe marginea legalizării marijuanei după cazul unei fetiţe de 8 ani cu epilepsie care a devenit primul pacient din statul sud-american tratat cu marijuana medicinală. Guvernul a permis importarea şi administrarea unui tratament pe bază de canabis pentru mica pacientă.
Surse: The Independent, DrugPolicy.org