Ministerul Sănătăţii din Irlanda a dat publicităţii planul acestui stat pentru a deveni o ţară nefumătoare până în anul 2025. Mai concret, asta înseamnă ca sub 5% din populaţie să fumeze; în prezent, conform statisticilor, în Irlanda fumează 22% din populaţia de peste 15 ani a ţării (statisticile nu se referă la fumători ocazionali, ci la cei care fumează în mod regulat).
Planul Irlandei prevede 60 de recomandări care, puse în aplicare, ar urma să reducă semnificativ numărul de fumători din acest stat în următorii 12 ani. Tutunul ar fi în continuare permis la vânzare pe piaţă, dar la un cost foarte ridicat. Va fi interzis fumatul în maşini unde se află copii şi amenzile vor creşte considerabil pentru încălcarea interdicţiilor privind fumatul. De asemenea, vor exista restricţii şi în ceea ce priveşte locurile unde produsele din tutun vor putea fi vândute, interdicţii privind vânzarea de ţigări la automate şi reguli noi impuse companiilor care distribuie produse din tutun.
James Reilly, ministrul Sănătăţii, a declarat că „fumatul este cauza principală a deceselor premature din Irlanda. În fiecare an, 5.200 de persoane mor de boli cauzate de fumat, iar asta înseamnă cam unul din cinci decese”. Planul Irlandei de a deveni o ţară nefumătoare a început în martie 2004, când acest stat a devenit primul care a interzis complet fumatul la locurile de muncă şi a inclus şi cluburile şi barurile în acest segment, iscând controverse. Dar interdicţia a fost respectată şi a înregistrat rapid o rată de succes de 97%.
Un studiu din acest an asupra efectelor interdicţiilor de până acum a demonstrat că până la peste 3.700 de decese cauzate de fumat au fost prevenite din 2004 încoace. Reprezentanţii companiilor producătoare de tutun nu sunt încântaţi de intenţiile Irlandei, ba chiar acuză că planul acestui stat de a scoate fumatul din „normalitate” este „greşit din punct de vedere moral”: „Va stigmatiza consumatorii de produse legale din tutun, adică sute de mii de adulţi din întreaga ţară. Plus că, să nu uităm, fumătorii contribuie cu sume uriaşe de bani la bugetul statului, prin taxele impuse produselor din tutun. Planul guvernului va alunga tot mai mulţi consumatori de tutun înspre piaţa neagră şi spre marginile societăţii”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului pro-tutun Forest Éireann.
Sursa: BBC