Irlanda interzice vânzarea pachetelor de ţigări cu însemnele diverselor mărci

0

Urmând exemplul Australiei, Irlanda a adoptat o lege potrivit căreia toate pachetele care conţin produse pe bază de tutun vor fi ambalate într-o hârtie standard, de culoare maroniu închis, pe care nu se vor mai afla însemnele diverselor mărci, ci doar imagini care să avertizeze consumatorul asupra riscurilor pentru sănătate. Numele firmelor vor fi scrise cu litere foarte mici.

 

_64499256_jex_1566583_de27-1

 

James Reilly, ministrul Copiilor şi Tineretului  şi fost ministru al Sănătăţii, spune că această măsură este menită să-i protejeze pe oameni, în special pe copii. “Interesele legate de sănătatea publică vor fi atinse atunci când copiii vor alege să nu se apuce de fumat şi când fumătorii vor fi convinşi să se lase,” a declarat Reilly. Noua lege, care interzice totodată şi pachete mici de ţigări slim, sub forma rujurilor, “va dărâma iluziile create de pachetele colorate şi strălucitoare de ţigări, înlocuind aceste imagini cu unele şocante, care să arate consecinţele adevărate ale fumatului,” mai spus ministrul irlandez.

Marea Britanie intenţionează la rândul ei să adopte o astfel de măsură, ceea ce ar însemna pierderi uriaşe pentru industria tutunului, care, cel mai probabil că va acţiona în instanţă decizia Irlandei de a promulga această lege. Până acum, circa zece ţări europene s-ar fi plâns în legătură cu noua decizie a Irlandei, iar argumentele pentru care se aşteaptă acţionări în instanţă din partea reprezentanţilor industriei sunt încălcarea mărcilor înregistrate şi libera circulaţie a mărfurilor în cadrul UE. Cu toate acestea, Departamentul pentru Sănătate de la Dublin a declarat: “Ameninţarea problemelor legale nu ar trebui să interfereze cu adoptarea unor măsuri de sănătate corespunzătoare.” În acelaşi timp, alte ţări şi-au anunţat intenţiile de a adopta legi similare, printre ele numărându-se Noua Zeelandă, Franţa, Finlanda şi Norvegia.

În Irlanda, cifrele arată că există 800.000 de fumători, din 4.6 milioane de locuitori. În fiecare an, în această ţară mor 5.200 de persoane, ca urmare a efectlor provocate de fumat, şi se cheltuie anual circa un miliard de euro, pentru tratarea unor afecţiuni şi boli cauzate de fumat. Anul trecut, guvernul irlandez susţine că a obţinut circa 1,3 miliarde euro din vânzarea produselor pe bază de tutun: 984 de milioane de euro din accize, respectiv 309 milioane euro din TVA. Dacă Irlanda a interzis fumatul la locul de muncă în urmă cu 11 ani, luna aceasta va interzice şi fumatul în baruri şi restaurante. De asemenea, activiştii susţin şi interzicerea fumatului în maşini unde se află copii, măsură deja adoptată în Marea Britanie.

Sursa: Independent

Puteţi citi şi:

Australia câştigă lupta cu marile companii de tutun

Australia continuă războiul anti-fumat: Ţigările vor ajunge la preţuri record

Medicii britanici vor să interzică ţigările pentru toţi cei născuţi după anul 2000

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger