Iranul și-a zidit reactorul nuclear de la Arak

0

Potrivit BBC, Iranul a înlăturat componentele reactorului său nuclear cu apă grea sub presiune, pe care l-a umplut apoi cu ciment. Aceasta este una dintre victoriile negocierilor de anul trecut, în urma cărora Iranul a căzut de acord să modifice recatorul, astfel încât acesta să nu mai poată produce arme nucleare.

Negocierile au fost purtate de așa-numitul grup P5+1, aclătuit din SUA, Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Gerania, având drept rezultat JCPOA – Joint Comprehensive Plan of Action. Toate aceste țări au ajuns la consensul de a participa la refacerea și modernizarea reactorului nuclear iranian de la Arak.

Iranul neagă că acivitatea sa nucleară ar include și fabricarea armelor nucleare, spunând că centrala cu apă grea ar fi folosită pentru producerea unor tratamente medicale, unele dintre ele împotriva cancerului. Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt iraniain pe probleme de energie atomică, a anunțat că țara sa a trecut la zidirea centrului reactorului mult mai devreme de termenul stabilit.

După ce guvernul de la Teheran își va fi respectat toate obligațiile impuse de JCPOA, va primi undă verde din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar Iranul va beneficia de înlăturarea sancțiunilor economice impuse de grupul P5+1, până la respectarea tuturor obligațiilor.

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger