Iranul le interzice femeilor să meargă la universitate

0

Opinia internațională este scandalizată în urma deciziei guvernului iranian de a interzice tinerelor să se înscrie la peste 70 de universități. Începând cu anul viitor, aceste intituții vor fi oficial ”pentru un singur gen”, după un an în care performanțele tinerelor le-au depășit pe cele ale studenților de sex masculin: raportul de admitere a fost de 3 la 2, pentru femei.

Potrivit The Telegraph, mai mulți lideri religioși iranieni s-au arătat îngrijorați de efectele sociale ale standardelor din ce în ce mai ridicate de educație pentru femei: scăderea natalității și a numărului de căsătorii. Astfel, noua politică de stat le exclude pe femei din universități de prestigiu, refuzându-le dreptul de a studia în domenii precum literatura engleză, managementul turistic, arheologia, fizica nucleară, informatică, inginerie sau management de business. Deși nulte dintre universitățile care vor refuza femei la admitere au invocat alte justificări – cum ar fi rata ridicată de șomaj după absolvire -, avocata specializată în drepturile omului, laureantă cu Nobel, Shirin Ebadi, e de părere că intenția este de a reduce rata femeilor din universități, estimată în prezent la 65%. O consecință firească este, desigur, destabilizarea mișcării feministe, care a luat amploare în Iran în ultimii ani. ”Scopul este acela de a le face pe femei să renunțe la mișcarea lor de opoziție și la apărarea propriilor drepturi,” spune Ebadi.

Noua decizie a fost criticată și de parlamentari iraniei, însă ministrul educației, Kamran Daneshjoo susținând însă că această măsură este menită să restaureze ”echilibrul”. Potrivit UNESCO, Iranul este țara în care raportul femei-bărbați în rândul studenților este cel mai ridicat.

 

Sursa: The Telegraph

Foto: Globalpost.com

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger