Iranul a început îmbogăţirea uraniului într-un buncăr subteran

1

Iranul a început îmbogăţirea uraniului într-un adăpost subteran aflat la sud de Teheran, informează ziarul Kayhan, citat de The Guardian. Operaţiunile din buncărul Fordo sunt de mică anvergură în comparaţie cu cele de la sediul principal de îmbogăţire a uraniului din Iran, însă centrifugile sunt considerate a fi mai eficiente şi protejate în faţa monitorizărilor şi atacurilor aeriene de 90m de piatră.

Ziarul Kayhan, apropiat puterii, scrie că inginerii iranieni au început să injecteze gaz din uraniu în centrifugile sofisticate ale uzinei Fordo de lângă oraşul Qom în ciuda “ameninţărilor inamice străine”. SUA şi aliaţii săi se tem că statul asiatic s-ar putea folosi de astfel de uzine pentru a dezvolta material nuclear mult îmbogăţit pentru focoase atomice. Iranul susţine însă că doreşte reactoare nucleare doar pentru energie şi cercetare.

Statul asiatic, care deţine din 2006 o întreprindere cu 8.000 de centrifugi în oraşul Natanz, a îmbogăţit uraniul cu mai puţin de 5% ani la rând, însă procentul a crescut la aproape 20% începând cu februarie 2010, pe motiv că are nevoie de material nuclear cu conţinut bogat pentru a alimenta cu combustibil un reactor din Teheran ce produce radioizotopi pentru bolnavii de cancer. Pentru arme nucleare uraniul trebuie îmbogăţit cu 90%.

Potrivit declaraţiilor oficiale, operaţiunile de îmbogăţire de la Fordo ar urma să situeze în prejma pragului de 20%, însă statele occidentale se tem de această concetraţie, care poate fi transformată mult mai uşor pentru a fi utilizată la focoase nucleare. Buncărul Fordo a funcţionat multă vreme în secret şi a fost recunoscut de Iran abia după ce serviciile secrete de informaţii vestice l-au identificat în septembrie 2009.

Foto: Centrifugi pentru îmbogăţirea uraniului/Wikipedia

 


Un comentariu

  1. Rahat radioizitopi pentru cancer. Fac bombă, nu Molibden 99. De când un stat totalitar e atât de preocupat de sănătatea cetăţenilor săi?

    Centrifugele pentru separarea U235 din hexaflourură de uraniu sunt folosite exact pentru a îmbogăşi uraniul în scopul utilizării acestuia în arme nucleare. Exact aşa şi-au făcut şi pakistanezii U235 pentru arme nucleare.

    http://www.exportcontrols.org/centrifuges.html

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger