Iranienii au conceput o dronă-salvamar

0

RTS Labs, o firmă de cercetare din Iran, s-a gândit la o soluție prin care să stopeze înecările din Marea Caspică și să îmbunătățească operațiunile de salvare acvatică. Mai exact, a venit cu ideea unei drone care să arunce colace de salvare oamenilor aflați în pericol de a se îneca, scrie Popular Science. Iranul se confrună cu un număr neobișnuit de mare de înecări în comparație cu țările europene.

Dronele au o serie de avantaje în fața oamenilor la astfel de operațiuni de salvare, potrivit publicației științifice. Se mișcă mai repede pe mările agitate, își păstrează întotdeauna calmul și nu adorm în timpul jobului. Pars Aerial Rescue Robot, cum se numește salvamarul companiei iraniene, e proiectat să funcționeze ca o ambulanță care zboară spre oamenii aflați la ananghie și le aruncă colace cu care să plutească până sosește echipa de salvare.

Drona este prevăzută cu un sistem de navigație sofisticat și camere cu infraroșu. În momentul de față, ea poate căra trei echipamente de salvare, însă modelele viitoare urmează să transporte până la 15. Pentru a evita ca ambulanța robotică să arate ca un pachet de biscuiți, colacele se vor umfla singure, folosindu-se de materiale chimice. Totodată, Pars poate ateriza pe apă și pluti până sosește o barcă de salvare.

Foto: Flickr/margot.trudell


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger