Ipoteca verde de la bancă, pentru dezvoltatorii și cumpărătorii de locuințe eco

0

Dezvoltatorii imobiliari care vor să construiască locuințe verzi au la dispoziție un nou instrument financiar dezvoltat de Romanian Green Building Council (RoGBC) și oferit în parteneriat cu băncile din România. Ipoteca verde încurajează dezvoltatorul proiectului să investească în primele stadii de construcție în soluții ecologice. Dacă vreți să cumpărați o locuință eco, puteți, de asemenea, să apelați la ipoteca verde prin care să achiziționați unul dintre apartamentele care au primit deja certificarea de a intra în program. Steven Borncamp, preşedintele RoGBC, a declarat, în interviul acordat Green Report, că noul produs bancar oferă capital suplimentar pentru dezvoltatorii de clădiri verzi și răsplătește noii proprietarii responsabili față de mediu. Astfel de finanțări sunt deja disponibile în București, Iași și Cluj.

 

ipoteca-verde

Ce este ipoteca verde?

Ipoteca Verde este un produs bancar bazat pe riscul financiar scăzut pe care o “casă verde” îl are în comparaţie cu o construcţie obişnuită. Banca acordă astfel o finanţare preferenţială pentru a susţine construcţia de proiecte imobiliare verzi.

Cum funcţionează?

Pentru ca un proiect imobiliar să poată intra în în programul Ipoteca Verde, trebuie să primească din partea RoGBC certificarea Green Home atât pentru eficienţă energetică ridicată, cât şi pentru alte câteva criterii care au o contribuţie financiară esenţială în reducerea portofoliului de risc al clădirii. În general sunt criterii care au în vedere responsabilitatea faţă de mediu, dar şi care reduc capacitatea de risc atât pentru proprietar, care îşi permite să plătească ratele, cât şi pentru bancă, astfel încât aceasta să poată să scadă costul finanţării.

Care sunt criteriile pe care o clădire trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi achiziţionată prin acest tip de finanţare?

În primul rând clădirea trebuie să fie aşezată lângă un drum public, să nu fie construită pe terenuri virgine sau cu o biodiversitate ridicată. De exemplu, ar putea fi amplasate pe foste terenuri agricole, dar pe care nu s-a practicat o agricultură intensivă. De preferabil ar putea fi construite pe terenuri care au mai fost ocupate de alte clădiri, situri brown field. Din punct de vedere tehnic trebuie să aibă un consum redus de apă şi energie. Dacă este posibil, consumul total sau parţial de energie trebuie asigurat din surse regenerabile. Materialele din care este construită trebuie să fie la rândul lor sustenabile, să nu conţină substanţe toxice, să nu fie aduse de la distanţe mari, iar în procesul de fabricare al acestora să se fi folosit, pe cât posibil, energie regenerabilă.

Cine sunt cei care pot aplica pentru un astfel de tip de finanţare?

Totul porneşte de la dezvoltatorul proiectului. Acesta împreună cu investitorul trebuie să ne contacteze (RoGBC – n.r.) pentru a le comunica obligaţiile şi să vedem împreună dacă pot să le îndeplinească şi de acolo începem să derulăm procesul de acreditare pentru ipoteca verde. Cu alte cuvinte, un cumpărător singur care vrea să achiziţioneze o locuinţă prin acest tip de finanţare nu este suficient. Trebuie să îşi aleagă un proiect care este deja calificat pentru această opţiune.

Puteți citi interviul integral pe Green Report


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger