Invitaţie la eXplore dance festival, cel mai important eveniment dedicat dansului contemporan din România

0

Programul celei de-a noua ediţii a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan şi performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, continuă. În a doua săptămână dedicată festivalului, WASP găzduieşte patru performance-uri şi un master class ce abordează teme şi estetici diferite. Arta dansului se îmbină cu cinematografia şi arta conceptuală. Artişti reprezentativi pentru scena internaţională de dans contemporan şi performance, artişti pe care publicul va avea ocazia să-i cunoască şi în cadrul unor discuţii deschise. 

 

edf

 

Evenimentul marchează totodată sărbătorirea a doi ani de la deschiderea centrului de artă contemporană WASP — Working Art Space and Production, un spaţiu independent ce se bucură în prezent de o activitate internaţională intensă, găzduind rezidenţe de creaţie şi producţie artistice, spectacole de dans şi teatru contemporan, instalaţii new şi trans-media, proiecţii de film şi evenimente speciale.

PROGRAM MARŢI/MIERCURI, 7/8 OCTOMBRIE 2014

0002 | birdville, Simona Deaconescu (RO) premiere / dance performance / 50 followed by an artist

premieră / dans performance / 40’

7.10.2014 / 19:30 / WASP

8.10.2014 / 19:30 / WASP

Corpul nostru este o arhivă în continuă evoluţie, care încă prezintă mistere legate de eficienţă şi perisabilite. Este, probabil, cel mai tehnologic lucru pe care îl cunoaştem. Cu fiecare pas pe care îl facem construim o parte din univers şi, de fiecare dată când ne mişcăm, schimbăm lumea. Pe măsură ce începem să înţelegem aceste procese, realizăm că suntem dansaţi ca parte a unei organizaţii de activităţi ai cărei autori nu suntem noi. Camera 0002 este populată de dansatori hibridizaţi, îmbrăcaţi cu corpuri augumentate, care trăiesc într-o lume virtuală creată şi organizată independent de dorinţa lor.

Coregrafa Simona Deaconescu, recent întoarsă de la Viena, unde a beneficiat de o bursă danceWEB, îşi continuă seria de spectacole interdisciplinare care cercetează dezvoltarea dansului în raport cu ştiinţa. Acest spectacol s-a concretizat de-a lungul acestei veri, în urma a două rezidenţe artistice, la WASP — Working Art Space & Production şi în studiourile Battery Dance din New York. O feerie tehnologică interactivă care vorbeşte despre dorinţa de îmbunătăţire şi fragilitate, 0002_birdville este o nouă cameră virtuală, care face parte din proiectul serial lansat de Tangaj Dance în 2013, prin Camera 0001_Fabrica de vise.

Simona Deaconescu (născută în 1987) este creatoarea spectacolului Camera 0001_Fabrica de Vise, coregraful şi regizorul scurtmetrajului de dans Silent Places (în colaborare cu Oleg Mutu). De asemenea, se implică activ în dezvoltarea dansului contemporan din România şi a artelor conexe, în trecut coordonând proiecte precum ADN (Revista Online de Dans), Cartierul de Dans şi ALT-Concurs Naţional de Coregrafie. În prezent face parte din echipa Platforma X, proiect destinat artiştilor new media, prezentat la WASP, în preambulul eXplore Dance Festival #9.

PROGRAM VINERI, 10 OCTOMBRIE 2014

DEEP DISH, Liquid Loft/Chris Haring (AT)

a real time choreographic film / 70’

10.10.2014 / 19:30 / WASP

Ultima parte a seriei The Perfect Garden, în colaborare cu Michel Blazy (FR).

Un dineu se transformă într-o aventură de dimensiuni macro- şi micro-cosmice. Imaginile produse în timp real de camera video controlată de dansatori conduc spre lumi paralele bizare guvernate de decorul organic. Metodele de filmare, alături de contorsionările acustice, evocă metaforele grădinilor baroce şi a micilor bucurii pământeşti.

Ca în romanul Locus Solus, în care poetul Maître Canterel îşi ghidează invitaţii prin diferite decoruri, Deep Dish etalează frumuseţea şi decadenţa existenţei umanane, care stă să dispară. Seria The Perfect Garden, semnată de Liquid Loft în colaborare cu artistul plastic Michel Blazy, abordează motivul grădinii ca expresie a luptei omului pentru control şi evadările inutile din propria efemeritate — o imagine a creşterii şi proliferării care conduce mereu la lucruri noi.

Liquid Loft a fost fondat în 2005 de coregraful Chris Haring, muzicianul Andreas Berger, dansatoarea Stephanie Cumming şi dramaturgul Thomas Jelinek, si interconectează dansul contemporan cu alte forme de artă contemporană pentru a crea o formă de artă nouă, atotcuprinzătoare.

PROGRAM SÂMBĂTĂ, 11 OCTOMBRIE 2014

Master Class: Stephanie Cumming / Liquid Loft (AT)

11.10.2014 / WASP / 11:00 – 13:00

Urmând o formare clasică, Stephanie Cummings a absolvit Universitatea din Calgary în 2000, obţinând o diplomă în arte. A lucrat în Calgary cu Nicole Mion, cât şi în Vancouver, alături de battery opera. Locuieşte în Vienna din 2001 şi a lucrat împreună cu Johannes Randolph, Tanz*Hotel, Doris Stelzer, Hubert Lepka, artistul media Markus Wintersberger şi Toxic Dreams. Lucrează cu Chris Haring din 2003 şi alături de el, Andreas Berger şi Thomas Jelinek a pus bazele Liquid Loft în 2004 şi a continuat să colaboreze şi să performeze în fiecare spectacol al companiei, şi ca asistentă-coregraf pentru Haring. În 2004, Haring a coregrafiat pentru ea solo-ul Legal Errorist, pentru care a fost numită „Outstanding Young Dancer” în Ballet-Tanz Magazine. De asemenea, a primit o bursă danceWEB în 2004. A colaborat la numeroase proiecte de film cu artişti precum Mara Mattuschka, Erwin Wurm şi Harald Hund. Printre propriile coregrafii ale lui Stephanie se numără Rodeo Queens (2008), a kind of magic (2010) şi Happy Together (2011). În 2009, a fost invitată să ia parte, ca şi coregraf, în Beyong [email protected], un proiect între organizaţii de dans din patru ţări europene. Activitatea ei solo cuprinde lucrările Ah Poetry (Szene Salzburg, Impulstanz), scurta prezentare P.S., care a fost comisionată de către Tanzquartier Wien pentru deschiderea noului lor sezon, cât şi prelegerea-performance Redneck to Cyborg: A Shared Transformation, care a avut premiera la Tanzquartier în 2009. În 2012 a creat solo-ul scurt aurora borealis pentru Austrian Dance Platform la Impulstanz. În ultima vreme Stephanie a jucat rolul principal în cel mai recent film al lui Gustav Deutsch, Shirley:Visions of Reality, care a avut premiera în 2013 la Berlinale şi care continuă să fie proiectat în cadrul unor festivale de film internaţional. Deseori, predă cursuri pentru profesionişti la Tanzquartier Wien, cât şi în cadrul unor workshop-uri internaţionale.

BLACK, Mette Edvardsen (NO/BE)

performance / 25’

11.10.2014 / 19:30 / WASP

Spaţiul e gol. Nu există obiecte. Prin cuvinte şi mişcări în spaţiu, o întreagă lume devine vizibilă, în care performerul spune publicului ce există. Este o joacă în timp şi spaţiu, unde doar corpul e prezent fizic, efectuând acţiuni şi înmânând obiecte invizibile, într-o încercare constantă de a acoperi prăpastia dintre gând şi experienţă, dintre aici şi acolo. Black este un performance solo despre cum faci ca lucrurile să apară.

No Title, Mette Edvardsen (NO/BE)

performance / 40’

11.10.2014 / 20:30 / WASP

Performance-ul va fi urmat de o discuţie cu publicul.

Un motor viu, ce explorează în timp real esenţa societăţii în care trăim, spectacolul abordează dependenţa interumană în aşa fel încât testează, punctează şi transformă percepţia unor valori umane de bază. Corpurile, stările şi emoţiile prind noi semnificaţii în timp ce compoziţia se regenerează la infinit, deconstruind idei abstracte precum teritoriul, rebeliunea, sau dreptatea.

Lucrările lui Mette Edvardsen o plasează în afara domeniului artelor scenice, explorând de asemenea şi alte medii sau formate, precum video-ul sau cărţile. A lucrat ca dansatoare şi ca perfomer pentru Les Ballets C. de la B. cu Hans Van den Broeck (1996-2000) şi Christine de Smedt (2000-2005) timp de mai mulţi ani şi a dansat pe coregrafiile lui Thomas Hauert/ ZOO (B), Bock/ Vincenzi (UK), Mårten Spångberg (S), Lynda Gaudreau (CAN), deepblue (N/B) şi a altora. Mette a creat şi produs două lucrări în colaborare cu Lilia Mestre (P/B), şi proiectul Sauna in Exile în colaborare cu Heine R. Avdal, Liv Hanne Haugen şi Lawrence Malstaf în 2002/2004. A realizat coregrafia şi a dansat pe Schreibstück in versiunea lui Thomas Lehmen, împreună cu Christine de Smedt şi Mårten Spångberg în 2004. Opera ei include fragmentele Private collection (2002), Time will show (detail) 2004, Opening (2005/ 2006), The way/ you move (installation, 2006), or else nobody will know (2007), every now and then (2009), Time has fallen asleep în the afternoon sunshine (2010), Black (2011), No Title (2014), şi lucrările video Stills (2002), coffee (2006), cigarette (2008) şi Faits divers (2008). Artista îşi prezintă internaţional lucrările şi continuă să dezvolte proiecte cu alţi artişti, atât ca şi colaborator cât şi ca performer.

 PROGRAM DUMINICĂ, 12 OCTOMBRIE 2014

STAFF, Ingrid Berger Myhre (NO) & Andreea David (RO)

performance / 50’

12.10.2014 / 19:30 / WASP

Performance-ul va fi urmat de o discuţie cu artiştii.

STAFF este prima misiune a lui Ingrid Berger Myhre şi Andreea David, împreună. STAFF este propriul său angajator şi angajat. STAFF este despre patentarea şi susţinerea dreptului de proprietate a propriei activităţi, indiferent de gradul de competenţă pe care îl ai. STAFF îşi reciclează întrebările şi se auto-educă. STAFF investighează concepte complexe prin metode simple. STAFF numeşte lucruri pe care nu poţi pune degetul, şi ceea ce le defineşte. STAFF este şomer până în momentul în care munca lor este apreciată. Când lucrul ăsta se va întâmpla, munca se justifică drept artă, iar ierarhia valorilor se dizolvă. STAFF este un spectacol din viitor. Noi suntem resursele lui. Munca noastră nu este să-l creăm, ci să-l facem vizibil. Nu este despre creativitate, ci doar despre arheologie.

Andreea David este arhitect şi performer. In 2013 a primit un wild card din partea Asociatiei 4Culture si Life Long Burning, participand timp de 6 saptamani in cadrul programului de master ex.e.r.c.e la CNN Montpellier. În ediţia de anul acesta a festivalului o mai puteţi vedea în performance-ul Score#21 — method of elimination, al coregrafului belgian Thomas Steyaert.

Ingrid Berger Myhre este un coregraf şi performer din Oslo, ale cărei întâlniri şi influenţe artistice recente au împins-o spre a-şi găsi o forţă autonomă de a-şi crea propriile spectacole independente. Trailerul poate fi văzut aici.

 

Programul complet al festivalului este disponibil la: http://exploredancefestival.ro/2014-3/program-2014/?lang=ro

Bilete şi informaţii utile: http://exploredancefestival.ro/practical-info/?lang=ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger